Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGNOZA ZA PRVI MAJ

Izdan žuti meteoalarm za cijelu zemlju: U kojim hrvatskim gradovima će se roštiljati pod kišobranima?

Obla?no i tmurno nebo iznad Zagreba
Marin Tironi/PIXSELL
30.04.2024.
u 21:55

Upozoravaju na moguće grmljavinsko nevrijeme te ističu kako je potrebno biti na oprezu u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni

Praznik rada je često kišovit, međutim to nije slučaj u cijeloj Hrvatskoj. Analiza oborina na meterološkim postajama DHMZ-a ukazuje na to kako učestalost kiše 1. svibnja ipak nije toliko česta kao što se svima čini. U proteklih 50 godina, samo je u Rijeci zabilježeno oborine tijekom 50 % Praznika rada prema službenim meteorološkim mjerenjima.

Slična situacija je i u Zagrebu, gdje je na postaji u Maksimiru oborina zabilježena u 49 % prvih dana svibnja. U Osijeku, gdje su podaci dostupni još od 1899. godine, oborine su bile prisutne u 47 % slučajeva na početku svibnja, dok je u Splitu, na Marjanu, samo 41 % od ukupnih 76 godina imalo oborine tijekom Praznika rada.

Prema tome, vrijeme za Prvi maj je uistinu nestabilno i promjenjivo, ali su kišni dani rijeđi od onih sunčanih. Međutim, unatoč statistikama, prema DHMZ-u sutra je cijela Hrvatska pod žutim upozorenjem. Upozoravaju na moguće grmljavinsko nevrijeme te ističu kako je potrebno biti na oprezu u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni.Očekuje se oblačno i nestabilno vrijeme, a na Jadranu i razmjerno vjetrovito. Od sredine dana očekuje se lokalna kiša, ponegdje praćena pljuskovima i grmljavinom, a mogući su i izraženiji pljuskovi, posebno tijekom poslijepodneva i večeri.

Foto: DHMZ

 

POVEZANI ČLANCI:

Foto: DHMZ

Vjetar će biti slab do umjeren na unutrašnjosti, uglavnom iz istočnih i jugoistočnih smjerova, ali će uz nestavilnosti biti povremeno i jak. Na Jadranu se očekuje umjereno do jako jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka kretat će se od 8 do 13°C, dok će maksimalne dnevne temperature uglavnom biti između 19 i 24°C, uz mogućnost malo toplijeg vremena na istoku.

VIDEO Paklene vrućine u Indiji: Stanovnici pohrlili na plaže u potrazi za osvježenjem

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije