19 stupnjeva Celzijevih

DHMZ potvrdio drastičan pad temperature mora kraj Dubrovnika, evo što je uzrokovalo zahlađenje

Popunjena plaža Banje u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
26.07.2024.
u 19:30

Ovaj fenomen nije rezultat greške u mjerilima, već specifičnih mikrolokacijskih uvjeta u kojima se nalazi plutača

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) potvrdio je iznenadni pad temperature mora kod Dubrovnika, koji je zabilježen danas. Temperatura mora u Uvali Lapad pala je na 19,1°C, što je drastičan pad s obzirom na prošlotjedni rekord od 29.1°C . DHMZ je u svojoj izjavi naveo specifične razloge za ovaj pad temperature, "Pad temperature mora za nekoliko Celzijevih stupnjeva uzrokovan je specifičnim uvjetima mikrolokacije, točnije na njega je utjecala brzina i smjer vjetra koji su doveli do rashlađivanja površine mora. Ovakav pad temperature mora uobičajen je tijekom ljeta uslijed bure."

Ivana Grljak glasnogovornica iz DHMZ-a pojednostavljeno i detaljno nam je objasnila kako su senzori smješteni na plutači u ovoj uvali pokazali realne vrijednosti, koje ukazuju na drastičan pad temperature. Ovaj fenomen nije rezultat greške u mjerilima, već specifičnih mikrolokacijskih uvjeta u kojima se nalazi plutača. Naime, brzina i smjer vjetra, koji su posljednjih dana u ovom području bili izrazito jaki, doveli su do naglog rashlađivanja površine mora. DHMZ je također najavio planove za modernizaciju svoje opreme u Dubrovniku. Do kraja godine, grad bi trebao dobiti novu plutaču kao dio projekta METMONIC. Ovaj projekt ima za cilj modernizirati meteorološku motriteljsku mrežu diljem Hrvatske, omogućujući preciznija i pouzdanija mjerenja.

Situacija je još iznenađujuća kada se usporede podaci o temperaturi mora iz proteklog tjedna i u ostalim gradovima. Primjerice, prije tjedan dana temperatura mora kod Dubrovnika iznosila je 29.1°C, dok je danas samo 19.6°C. Na Mljetu je more prije tjedan dana bilo 28°C, a sada je 23°C. U Malinskoj je temperatura mora pala s 28.6°C na 25.8°C, dok je na Krku temperatura pala s 29°C na 25°C.

Foto: DHMZ

Foto: DHMZ

VEZANI ČLANCI: 

Čitatelji javljaju nam se kako su iznenađeni koliko je more postalo hladno u kratkom razdoblju. "Kupao sam se nekidan i more je bilo jako toplo, ali danas je kao da sam uskočio u zimu! Ne mogu vjerovati da se temperatura tako naglo promijenila," rekao je jedan čitatelj kraj Pelješca. Slično su reagirali i turisti, koji su također primijetili neobičnu hladnoću mora za ovo doba godine.

Podsjetimo, iz Instituta za oceanografiju u Splitu procjenjuju da je uzrok današnjeg pada temperature fenomen  "upwelling"  kojem smo i ranije pisali. On označavam oceanografski fenomen koji se događa kada vjetrovi pušu uz obalu, gurajući toplu površinsku vodu prema otvorenom moru. Ovo uzrokuje uzdizanje hladnije, dublje vode prema površini, zamjenjujući toplu vodu koja je odgurnuta. Ovaj proces je važan jer hladi površinsku temperaturu mora, a također donosi hranjive tvari iz dubljih slojeva mora na površinu, što može poboljšati produktivnost ekosustava u tom području. U slučaju Dubrovnika, bura koja je puhali posljednjih dana uzrokovala je ovaj fenomen, što je dovelo do drastičnog pada temperature mora na mikrolokaciji Uvale Lapad.

>>> Ovo ljeto idete u Dubrovnik? Ovih 5 plaža morate posjetiti!

Popunjena plaža Banje u Dubrovniku
1/6

 

Ključne riječi

Komentara 3

OR
OPG Rasprdić
20:08 26.07.2024.

Kužim. Kad je temperatura neočekivano veća za 2 stupnja to je zbog klimackih promjena i globalnog zatupljenja, a kad neočekivano i bez razloga padne za 10 stupnjeva iako nije bilo ni kiše, ni bure, ni pada temperature zraka, onda je to jer je plutača na krivom mjestu. Btw. nije samo Lapad, temperatura mora je svugdje pala za 3-5 stupnjeva u zadnjih par dana. Kiše bilo nije, bure bilo nije, juga bilo nije, pada temperature zraka bilo nije. Možda su u šumi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije