Kakvo nas vrijeme očekuje

Dijelovi riva i obala bit će pod morem, padat će 'krvava kiša'

Krvava kiša
Foto: http://forecast.uoa.gr
25.10.2018.
u 17:30

Najmanje kiše bit će na istoku Hrvatske uz dulja sunčana razdoblja

Promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno s mjestimičnom kišom te vrlo vjetrovito - ovako DHMZ najavljuje vrijeme za subotu, nedjelju i ponedjeljak, a Dalmacija danas piše kako se za nekoliko dana očekuje takozvana krvava kiša, to jest kiša koja je zbog visoke koncentracije saharskog pijeska i prašine crvenkaste boje.

DHMZ najavljuje kako se na Jadranu te u krajevima uz Jadran očekuju obilna kiša uz izražene pljuskove s grmljavinom, osobito tijekom nedjelje i ponedjeljka. Najmanje kiše bit će na istoku Hrvatske uz dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjeren do vrlo jak jugozapadni i južni vjetar, a u gorju i olujan. Na Jadranu će pak biti vrlo jako, u nedjelju i ponedjeljak mjestimice i olujno jugo. Bit će iznadprosječno toplo nego što je uobičajeno za ovo doba godine, navodi DHMZ.

Foto: http://forecast.uoa.gr

Dalmacija danas piše kako je današnja čistina zraka i vedrina nakon bure posljednja ovog mjeseca jer već sutra počinje jugo kojem se gotovo ne vidi kraj. Jugo će osobito problematično biti u nedjelju i ponedjeljak, a vrhunac mu se očekuje u ponedjeljak navečer i u noći na utorak kada se na velikom dijelu mora očekuju valovi preko 5 metara. 

S jugom stižu i kišni oblaci pa će sljedećih 5 dana lokalno pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. Osim kiše, stiže i novo zatopljenje, od nedjelje vjerojatno i saharski pijesak, a vrhunac koncentracije pijeska u kiši dogodit će se u drugom dijelu ponedjeljka, kada će padati krvava kiša.

U ponedjeljak bi dodatan problem mogla donijeti ciklonalna plima, zbog koje će se niži dijelovi riva i obala naći pod morem.

Pogledajte i video intervjua s Brankom Grisogonom o klimatskim promjenama:

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
21:13 25.10.2018.

Poslije ove Vakuline prognoze, na posel više nejdem, kraj svijeta je tu i to ne bilo kakav, sa krvavom kišom, majke ti mile koja strahota dolazi idem uživati još dan dva i fertik.

Avatar dras32
dras32
18:11 25.10.2018.

E jade jadni, sad vise nije dovoljno sto pada prljava ili žuta kiša kao svih godina i stoljeca do sada nego od ove godine pada krvava kiša, sta jos za klik?

BR
Brankko
02:03 26.10.2018.

Zanimljiva karta iz GRČKE (forecast.uoa.GR). Srbija drži Crnu Goru i Kosovo, nema Južnoga Sudana, nema Eritreje... Eritreja je neovisna od 1993., Crna Gora od 2006., Kosovo od 2008., Južni Sudan od 2011. Da podsjetim: sada smo pri kraju godine 2018.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije