Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prihvatno-tranzitni centar u goričanu

Dirljive poruke ukrajinske djece na graničnom prijelazu, crtali tenkove i srca: 'Sve bude dobro!'

Crteži ukrajinske djece
Foto: Danijela Smolek Lengelić
1/9
30.03.2022.
u 16:02

Oko 30 ukrajinske djece uključeno je u odgojno-obrazovni sustav u Međimurskoj županiji, a angažiran je 21 prevoditelj

Nekoliko stotina ukrajinskih državljana svakog dana uđe u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Goričan, dosad ukupno 8300. Prostor na starom graničnom prijelazu koji se koristi kao prihvatno-tranzitni centar obišli su ravnatelj Civilne zaštite RH Damir Trut i izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt. Velik dio raseljenih Ukrajinaca koji uđe u Hrvatsku završi u privatnom smještaju, a oko 15 posto u kolektivnom.

- Vrlo važna tema je aktiviranje i poticanje još boljeg odaziva na javni poziv kojeg je Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo Civilne zaštite prije tri dana raspisalo, a odnosi se na one koji imaju objekte i mogućnost pružanja smještaja izbjeglim osobama - istaknuo je Trut.

30.03.2022., Gorican - Ravnatelj Ravnateljstva civilne zastite Ministarstva unutarnjih poslova Damir Trut i izvrsni predsjednik Hrvatskog crvenog kriza Robert Markt sa suradnicima obisli su prihvatno-tranzitni centar na granicnom prijelazu Gorican. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U nekadašnjem restoranu Stara Mura blizu graničnog prijelaza između Hrvatske i Mađarske djeca iz Ukrajine ostavljaju dirljive crteže s porukama zahvale. Na nekim se vide tenkovi koji pucaju na zgrade i ljudi koji leže na zemlji, ali i srca, šareni kišobrani, mačke, cvijeće... Jedna od poruka je - "Sve bude dobro".

- Potrudili smo se osposobiti ovaj prihvatni punkt, a za naše prijatelje iz Ukrajine postavljene su upute na tri jezika, pripremaju se sendviči, hrana za djecu, sokovi, kava, čaj i sve ostalo što im je potrebno za okrepu, a opremljen je i kutak za djecu s laptopom i projektorom, kako bi mališani mogli gledati crtane filmove i bar nakratko zaboraviti na sve one strahote od kojih su pobjegli - rekao je načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković.

Župan Matija Posavec naglasio je da je u Međimurju smješteno 165 osoba iz Ukrajine. Oko 30 ukrajinske djece uključeno je u odgojno-obrazovni sustav u Međimurskoj županiji, a angažiran je 21 prevoditelj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije