Razvod braka

Djeci jasno treba reći da ona nisu kriva za propali brak

'12.06.2009., Cakovec - Medjimurska zupanija izvijestila o najcescim imenima koja roditelji daju djeci. Lovro, Lorena, Ema i dr. najcesca su imena.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
21.10.2010.
u 07:20

Djeca misle da se mama i tata razvode jer oni nisu dobili peticu u školi ili jer nisu bili dobri, a vika i svađa roditelja ništa im ne objašnjavaju.

"Tvoj je tata pijanac, bolje ti je bez njega", "Tvoja je majka žena lakog morala, nikad te nije ni voljela", "Ako odeš živjeti s njim (ili s njom), ja ću se ubiti " – klasične su rečenice koje koriste supruzi da bi tijekom brakorazvodnih parnica pridobili osjećaje djece na svoju stranu.

Rat i pakao

U vremenu kada sud odlučuje kome će privremeno pripasti djeca, roditelji vode pravi rat i pritom stvaraju pakao za djecu, koja su se našla pred zidom i od kojih se odjednom očekuje da budu suci mami ili tati.

– Dijete voli i treba oba roditelja, pa kad dođe u situaciju da mora izabrati jednog, kojeg god odabrao, osjećat će se krivim. Djeca često ne razumiju prave razloge zbog kojih se roditelji razvode jer se ne razgovara o tome na vrijeme. Misle da se mama i tata razvode jer oni nisu dobili peticu u školi ili jer nisu bili dobri, a vika i svađa te međusobno vrijeđanje i prepucavanje roditelja ne daje konkretne odgovore – kaže psihologinja Blanka Pukl iz Centra za socijalnu skrb u Virovitici.

Ona, uz pravnika Jovana Stanića i socijalnu radnicu Ninu Madunić, čini stručni tim koji radi s obiteljima u takvim situacijama. Od početka godine na županijskom području razvelo se 53 para, najviše zbog preljuba, nasilja u obitelji, PTSP-a, nezrelosti, trčanja za karijerom...

Mobiteli i izlasci

Stručnjaci roditeljima savjetuju da s djecom ozbiljno razgovaraju o razvodu, ne skrivajući istinu, te da, koliko god im teško i samima bilo, djeci daju do znanja da nisu ona kriva zbog propasti njihova braka i da ih još uvijek jednako vole.

– Roditelji tvrde da se bore za djecu, no tada na njih najmanje misle jer gledaju sebe. Djecu koriste. Starijima kupuju mobitele i dopuštaju duge izlaske, a s onim manjima manipuliraju putem osjećaja – iskustvo je stručnjaka u timu Centra za socijalnu skrb.

U borbi za djecom roditelji zaboravljaju i drugu stvar, upozoravaju stručnjaci, da je odluka suda o povjeravanju privremena i da se može promijeniti već za mjesec dana.

– Na našu odluku ne utječe materijalna sigurnost, stan ili auto, nego koliko je dijete vezano uz kojeg roditelja – objašnjava pravnik Stanić.

Moraju znati da ih roditelji i dalje jednako vole

Psihologinja Jasna Per Kožnjak iz centra Putokaz kaže da djeca osjećaju kada su njihovi roditelji nesretni u braku te da razvod u tim slučajevima može biti i olakšanje, no samo ako roditelji i dalje pokazuju djeci da ih jednako vole. – Djeca trebaju čuti da ih mama i tata vole, unatoč tome što više ne žive zajedno – kaže J. Per Kožnjak.

Komentara 2

DU
Deleted user
07:43 21.10.2010.

I bez svađe roditelja djeca uvijek trpe i pate, dokazano, čak i kasnije kad su odrasla.

Avatar Vuglec
Vuglec
12:52 29.10.2010.

Bože, Bože i oni sebe nazivaju stručni tim! \"pa kad dođe u situaciju da mora izabrati jednog\" Pitanje za psihologa: Zar ne mislite da dijete zlostavljate time dovodeći ga u situaciju da bira između roditelja? U borbi za djecom roditeljiji zaboravljaju i drugu stvar, upozoravaju stručnjaci, da je odluka suda o povjeravanju privremena i da se može promijeniti već za mjesec dana. Navedite mi jedan slučaj kod kojeg je odluka promijenjena u mjesec dana! \"Na našu odluku ne utječe materijalna sigurnost, stan ili auto, nego koliko je dijete vezano uz kojeg roditelja - objašnjava pravnik Stanić\" Bravo pravniče, s obzirom da u Hrvatskoj danas u 21. stoljeću nije još uvijek definirano što je to najbolji interes djeteta, kako vi utvrđujete kojem je roditelju dijete privrženije, možda metodom frenologije!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije