Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽNA PRIČA IZ KANADE

Djevojka trebala biti eutanazirana, otac stopirao postupak: 'Nema pravo držati je na životu protiv njezinih želja'

Ilustracija
FREEPIK
14.03.2024.
u 09:04

Žena iz Alberte trebala je umrijeti 1. veljače nakon što je dobila odobrenje od dva liječnika, no njezin otac stopirao je postupak eutanazije.

Kanađanin je zatražio od suca da zaustavi medicinski potpomognutu smrt svoje 27-godišnje kćeri, tvrdeći da ona nije sposobna donijeti potpuni pristanak na postupak. Njegova kći, poznata samo pod inicijalima M. V., iz Alberte, trebala je proći kroz eutanaziju 1. veljače, nakon što je dobila odobrenje od dva liječnika.

Njezin otac, W. V., inzistira na tome da njegova kćer pati od nedijagnosticirane mentalne bolesti koja je sprječava da u potpunosti pristane na postupak. Kanadski zakoni o medicinskoj pomoći pri umiranju, koji su promijenjeni nakon odluke Vrhovnog suda iz 2015., prvotno su dopuštali, podsjeća Guardian, samo onima s neizlječivim bolestima da budu kvalificirani za postupak.

Treba li zabraniti eutanaziju pasa u skloništima nakon 60. dana?

Međutim, 2019. sudac iz Quebeca presudio je da je ograničavanje pristupa postupku protuustavno, što je prisililo savezne zakonodavce da prošire postojeće zakone. Sada odrasle osobe mogu dobiti odobrenje za medicinski potpomognutu smrt ako dva liječnika potvrde da imaju nepopravljivo fizičko stanje koje uzrokuje neizdrživu patnju. Trenutno su osobe koje pate isključivo od kroničnih mentalnih bolesti isključene iz pristupa medicinski potpomognutoj smrti.

Ako pacijenti ne žele da njihova obitelj sudjeluje u odluci, članovi obitelji mogu biti isključeni iz procjene. Primjer je 83-godišnji muškarac koji je eutanaziran 2020. godine nakon što njegova supruga nije uspjela uvjeriti sud da zaustavi postupak. Postavlja se pitanje prava 27-godišnjakinje koja živi s roditeljima, a koja tvrdi da obitelj nema pravni status da ospori njezino pravo na pristup potpomognutoj smrti. Njezin odvjetnik se pozvao na zaštićeno pravo na liječničku autonomiju u odlukama o smrti.

VEZANI ČLANCI:

Odvjetnik Austin Paladeau je sudu iznio da je W. V. u opasnosti da izgubi svoju kćer, ali istaknuo je da ta činjenica, koliko god tužna bila, ne daje W. V.-u pravo da zadrži svoju kćer na životu protiv njezinih želja. Paladeau je naglasio da je kanadski parlament donošenjem novih zakona isključio suce iz odlučivanja te je postavio liječnike kao jedine ovlaštene procjenitelje u ovom slučaju.

M. V. se prvi put prijavila za medicinski potpomognutu smrt 2021. godine. Nije objavljeno na temelju čega je podnijela zahtjev tada, ali odobrio ga je jedan liječnik, dok ga je drugi odbio. Isto se ponovilo i u drugom pokušaju 2023. godine, ali je treći liječnik zamoljen da provjeri zahtjev, nakon čega ga je odobrio.

Otac je u izjavi predanoj sudu izjavio: "Vjerujem da M. V. pati od problema s mentalnim zdravljem, koji do danas nisu bili dijagnosticirani i liječeni, te podržavaju njezinu želju za pristupom medicinski potpomognutoj smrti. Ipak, vjerujem da njezini problemi s mentalnim zdravljem utječu na njezinu sposobnost donošenja odluka u vezi s postupkom." Smatra da bi odluku njegove kćeri mogli neprikladno utjecati drugi ljudi. 

GALERIJA Automobil se zapalio usred Zagreba

Ilustracija
1/23

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije