Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRPANJSKO USKLAĐIVANJE

Dobra vijest za umirovljenike: Uskoro stiže novo povećanje mirovina, evo koliko bi trebalo iznositi

Ilustracija
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/2
25.06.2024.
u 14:54

Na prosječnu mirovinu od 534 eura, koliko dobiva nešto manje od milijun hrvatskih umirovljenika prema općim propisima, ne računajući isplate u inozemstvo, povećanje od oko sedam posto donosi oko 37 eura veću mirovinu

Prema dosad poznatim podacima, usklađivanje mirovina moglo bi umirovljenicima od srpnja donijeti oko sedam posto više, izračunao je stručnjak za mirovinski sustav, Željko Šemper. Isplata srpanjskog usklađivanja bit će obavljena u rujnu, kada će umirovljenici dobiti povećane mirovine za kolovoz, uključujući zaostatke za srpanj. Šemper objašnjava da se mirovine usklađuju prema mjesečnim kretanjima cijena i prosječne plaće u proteklom polugodištu u odnosu na prethodno. Za konačni izračun potrebno je pričekati podatke Državnog zavoda za statistiku o cijenama i plaćama za svibanj i lipanj, što će biti poznato u kolovozu, piše mirovina.hr. 

"Cijene, odnosno inflacija, su u razdoblju siječanj-svibanj u odnosu na srpanj-studeni rasle 0,4 posto, dok su plaće 'eksplodirale' zbog povećanja plaća državnih i javnih službi za čak 32 posto. U razdoblju siječanj-travanj u odnosu na srpanj-listopad plaće su rasle za 10,2 posto, pa bi prema staroj formuli 70:30, usklađivanje mirovina u ovom trenutku iznosilo 7,26 posto," rekao je Šemper.
Na prosječnu mirovinu od 534 eura, koliko dobiva nešto manje od milijun hrvatskih umirovljenika prema općim propisima, ne računajući isplate u inozemstvo, povećanje od oko sedam posto donosi oko 37 eura veću mirovinu.

Unatoč očekivanjima da će nova formula usklađivanja u omjeru 85:15, umjesto sadašnjih 70:30, zaživjeti od srpnja, to se neće dogoditi jer izmjena nije zakonski provedena. Prema novom omjeru, usklađivanje bi bilo 8,73 posto, upozorava Šemper. Veći postotak uzima se kod onog indeksa koji je više rastao, a u ovom slučaju, kao i većini dosadašnjih usklađivanja, to su upravo plaće, a ne cijene.

"Od 1. siječnja, usklađivanje mirovina od 4,19 posto povećalo je prosječnu mirovinu od 513,57 eura za 21,52 eura. Prema omjeru 85:15 mirovine bi bile usklađene za 4,45 posto, što bi iznosilo povećanje za 22,85 eura ili više za 1,33 eura. Usklađivanje prema omjeru 100:0 bi 1. siječnja iznosilo 4,7 posto, što bi bilo više tek za 2,62 eura," izračunao je Šemper. Šemper naglašava da bi Vlada trebala prihvatiti prijedlog Sindikata umirovljenika Hrvatske da se uvede omjer 100:0 u korist povoljnijeg indeksa rasta, čime bi se osiguralo veće usklađivanje mirovina za umirovljenike.

GALERIJA Nitko ne zna kako su nastale: Misteriozne kamene kugle velika su atrakcija u BiH

Ilustracija
1/24

Komentara 2

BA
BartolomejIV
15:46 25.06.2024.

Svaka čast ovoj vladi, no važno bi bilo prikazati zasluženu mirovinu, onu koja se temelji na uplaćenom u mirivinski fond i ostatak socijalne pomoći, jer mnogi umirovljenici ne znaju da je znatno veći iznos socijalne pomoći od onog što su sami uplatili za svoju mirvinu.

Avatar Platonix
Platonix
17:26 25.06.2024.

Umirovljenici ušli u koaliciju s HDZ-om i dobili maunu. S dosadašnjim načinom usklađivanja mirovina logično je da su mirovine u odnosu na plaće svaki puta sve manje i manje, ako se ovako nastavi današnji 20-godišnjaci će imati punu mirovinu 25% od prosječne plaće. tko god i kako god uplaćivao u fond a kod nas funkcionira po sistemu generacijske solidarnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije