Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG SPORAZUMA

Dodik kaže da je RS izradila prijedlog o 'mirnom razdruživanju' BiH

Srebrenica: Milorad Dodik na konferenciji za medije
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
28.06.2024.
u 20:04

"Dokument predviđa da se BiH politički razdruži i da se formiraju dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline koje će živjeti i funkcionirati u skladu sa sporazumom nastalim na bazi toga"

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je u petak kako su vlasti Republike Srpske izradile prijedlog sporazuma o "mirnom razdruživanju" BiH po kojemu bi ta država trebala prestati postojati. "Dokument predviđa da se BiH politički razdruži i da se formiraju dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline koje će živjeti i funkcionirati u skladu sa sporazumom nastalim na bazi toga", kazao je Dodik u intervjuu za srpsku redakciju ruske propagandne agencije Sputnjik.

Neodređeno je dodao kako bi postojeće granice, pri čemu je pretpostavka kako je riječ o međunarodno priznatim granicama BiH, ostale vrijediti u naredih tri do pet godina a u tom bi razdoblju sadašnja dva entiteta trebala urediti međusobne odnose "kako ne bi bilo nekih posebnih zastoja". Dodik je to opisao kao razdoblje "ostavinske rasprave" a njegova je konstatacija kako BiH kao država ni sada de facto ne postoji jer je sve ono što su njena obilježja tek proizvod dogovora RS i Federacije BiH.

U narednim će tjednima, kako je najavio, prijedlog iz RS-a poslati vlastima Federacije BiH kako bi se o njemu očitovali. "Već čujemo da postoji nespremnost da se bilo šta raspravlja o tome ali mi smo i razumjeli da je ovo tek početak kojim bi trebalo animirati javnost, ne samo domaću, u Republici Srpskoj... nego i onu u Federaciji a i međunarodnu javnost da shvati da je BiH promašen projekt i da se od njega ne može da se napraviti ništa što bi bilo samoodrživo. Može biti protektorat, i to se pokazalo, ali ne može biti samoodrživo", izjavio je Dodik kazavši kako od prijedloga neće odustati.

VEZANI ČLANCI: 

Na pitanje što će se dogoditi bude li u postupku koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH proglašen krivim i osuđen zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, Dodik je kazao kako će se ponašati sukladno onome kako "narod reagira". "Ako narod bude na to povio leđa i sagnuo se, onda je i moja borba besmislena. Ako se narod digne i ne da se, onda ima smisla boriti se. Posljedice mogu biti razgradnja Republike Srpske", zaključio je Dodik.

>>> FOTO Nitko ne zna kako su nastale: Misteriozne kamene kugle velika su atrakcija u BiH

Srebrenica: Milorad Dodik na konferenciji za medije
1/24

Komentara 3

XA
xaron
21:56 29.06.2024.

Sporazum o mirnom razdruźivanju BH je potpisan početkom 1992 u Lisabonu , ali je potom alija odletio avionom u Washington sa Zimmermanom (US ambasador u Beogradu) odakle je slijedeči dan javio da odistaje od potpisanog sporazuma. Tek toliko da vas podsjetim na neke povijesne činjenice.

Avatar alteralterego001
alteralterego001
08:43 29.06.2024.

Isto je izradila i Vojvodina . 😂

RA
Raptor
21:20 28.06.2024.

Da li netko u EU i u svijetu ozbiljno prati što ovaj čovjek zajedno s onim u Beogradu i onim u Moskvi radi? A sad im se pridružuju i Crnogorci. Jasno je da se ovim procesom izazivanja krize na ovim prostorima upravlja iz Moskve. Isto je tako jasno iz bliže i dalje prošlosti da kad se Bisna zapali, teško se gasi i cijena je ogromna. Ove ideje i njihove nositelje treba onemogućiti u nakanama, a to je trebalo već davno napraviti. Međunarodna zajednica ne reagira na primjeren način. Kasni kao što je kasnila u svim sličnim situacijama. Dodik već huška narod, a zapravo je sve već pripremljeno kao što je bilo i 90- tih. Dogodit će se narod i to će biti volja naroda. Već viđeno. A naši političari su zaigrani stranačkim izborima. Od šume ne vide drveće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije