dužnička strana

'Dokazi da nisam dužan 35 mil. kn već dvije godine leže u ladicama'

'alenbubalo02_nnn_gra_010812'
Stjepan Bubalo/VLM
02.08.2012.
u 09:18

To nije moj osobni dug, već me Porezna uprava tereti kao solidarnog jamca za dug tvrtke u kojoj sam nekad bio direktor, opravdava se Bubalo

Među tri najveća porezna dužnika državi na popisu Porezne uprave Ministarstva financija u kategoriji “ostali porezni obveznici – građani” našao se Zagrepčanin Alen Bubalo.

Sporan način obračuna

Bubalo je pristao na razgovor jer tvrdi da državi nije dužan ni kune, što, kaže, zna i Porezna uprava, koja već dvije godine u ladici čuva dokaze Državnog odvjetništva i policije kojima se može potvrditi njegova strana priče. Dug od 35 milijuna kuna, kaže on, ne postoji i tvrdi da je već dvije godine talac lošeg rada Porezne uprave zbog čega su mu blokirani svi računi te je poduzetnički mrtav.

– Prije svega, to nije moj osobni dug, kako su napisali u popisu, već me Porezna uprava tereti kao solidarnog jamca za dug tvrtke “Srida marketing” u kojoj sam nekad bio direktor. Dug s kamatama te tvrtke navodno iznosi 62 milijuna kuna. Dio tog iznosa, odnosno 34,6 milijuna kuna, žele naplatiti od mene kao jamca – istaknuo je Bubalo kazavši kako su mnogi mediji krivo ta dva duga spojili pa njega prozivaju da je državi uskratio čak 90 milijuna kuna.

– Do famoznog duga Porezna je došla jer su na cjelokupni promet tvrtke u kojoj sam nekad radio obračunali porez, što je nebulozno. Nisu podijelili prihode i rashode pa oporezivali samo zaradu. Tako su došli do iznosa od 42 milijuna kuna, na koji su u međuvremenu dodali i dvadesetak milijuna kuna kamata – požalio se Bubalo na katastrofalne pogreške i milijunske iznose. Dodao je da je Porezna uprava protiv njega podnijela 2007. godine kaznenu prijavu te da su policija i Odjel za gospodarski kriminal Državnog odvjetništva proveli opsežnu istragu.

Odbijaju reviziju

– Nakon dvije godine istraživanja, 2010. godine prijava je odbačena kao neosnovana jer je ustanovljeno da tok novca ima svoj početak i kraj i da je sve legalno – kazao je Bubalo.

Na popisu dužnika, tvrdi, ne bi ni bio da Ministarstvo već dvije godine ne odbija uvažiti te dokaze te provesti reviziju slučaja. Smatra kako Porezna uprava ovim popisom neće puno postići ne prihvati li se posla, pa poziva ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec na razgovor.

– Nakon što cijela Hrvatska bruji da sam jedan od najvećih dužnika državi, u kojoj mnogi zbog takvih teško žive, smatram da je to najmanje što može učiniti. Neka pokrene slučaj i privede ga kraju na moju ili njihovu krajnju štetu – pozvao je Bubalo. Demantirao je i da je vlasnik sporne tvrtke “Srida marketing“ koja je ugašena. Ondje je, kaže, bio direktor do 2003. godine.

Napomena: Autor teksta nije u rodbinskoj vezi s Alenom Bubalom

Ključne riječi

Komentara 24

TM
tesla moj ponos
09:24 02.08.2012.

Puno toga leži u ladicama i umjesto da se slučajevi riješe - ako ne može drukčije - onda pošteno - nitko se ne prihvaća posla jer ne znaju gdje bi ih to odvelo. Sigurno - do visokih kriminalaca !

OB
-obrisani-
09:31 02.08.2012.

kaj je bubalo-kaj si nori covek??????? ilji kaj fujjjjjjjjjjj??????? ak jo nekom potpisem za kredit (nisam i niti nikad necu to ja napravit ni za moju sestru ili mamau a kamoli za druge) onda ja moram i taj dug vracatai-bez obzira kaj je treca osoba digla kredit-druze bubalo vracaj crvenima kaj si duzan.

GA
galico
14:15 02.08.2012.

Bubi..znam ljude koji te znaju..bubi ne kaki...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije