bez pojedinosti

DORH potvrdio izvide protiv ministra Paladine i novu provjeru kaznenih prijava

Zagreb: Ministar Paladina na sastanku skupštine Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo
Robert Anic/PIXSELL
22.04.2022.
u 15:09

Nadležno državno odvjetništvo je, u povodu preostalih zaprimljenih kaznenih prijava, zatražilo provođenje izvida koji su u tijeku

Ivan Paladina, ni dva mjeseca nije u ministarskoj fotelji, a već je postao hodajuća afera. Problem, koji je po premijeru Andreju Plenkoviću Paladinin privatni problem, je ministrova desetke milijuna vrijedna  imovina i način na koji ju je stekao.

No ministrov privatni problem mogao bi postati premijerov veliki problem, nakon što je iz DORH-a na upite medija  potvrđeno da se protiv Paladine provode izvidi na temelju nekih od kaznenih prijava  koje su protiv njega podnesene. Da je protiv njega podnesen velik broj kaznenih prijava javno je u nekoliko navrata potvrdio i sam Paladina. 

Ivan Paladina baš je pravi izbor za ministra graditeljstva. Čovjek je stekao veliki broj nekretnina, stotine hektara plodnih oranica, desetinu Kupara. A kada ga upitate zašto kao milijunaš čija se imovina procjenjuje na 60-ak milijuna kuna najdražoj supruzi isplaćuje plaću od 4000 kuna, Ivan odgovara da tako rade svi u poslovnoj zajednici.
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

-  Nemam niti jedan kazneni postupak. Točno je da je moj bivši partner protiv mene podnio veliki broj kaznenih prijava koje su sve, koliko ja znam, odbačene - kazao je ministar u ožujku u Saboru.

Što se tiče DORH-a i oni se prvo osvrću na činjenicu da je prijavljenik, kako oni tituliraju Paladinu i sam javno rekao da su protiv njega podnesene brojne kaznene prijave. Pojasnili su da  je DORH, odnosno nadležno  tužiteljstvo  po tim prijavama postupao. Odnosno proveli su izvide, pa su vezano za neke prijave donijeli državnoodvjetničku odluku o odbačaju kaznene prijave. No u slučajevima gdje kaznene  prijave još nisu odbačene, izvidi se i dalje provode.  

- S obzirom na to da je sam prijavljenik javno potvrdio činjenicu da su protiv njega podnesene kaznene prijave, nadležno državno odvjetništvo je  nakon provedenih izvida povodom pojedinih kaznenih prijava i analizom rezultata tih izvida, donijelo državnoodvjetničke odluke (rješenja o odbačajima kaznenih prijava) o čemu je obaviješten podnositelj prijava. Nadležno državno odvjetništvo je, povodom preostalih zaprimljenih kaznenih prijava, zatražilo provođenje izvida koji su u tijeku, a o kojima, sukladno odredbi o tajnosti iz Zakona o kaznenom postupku, ne možemo davati pojedinosti, kao što ne možemo davati informacije ni o sadržaju kaznenih prijava u smislu što je predmet izvida - poručeno je iz DORH-a. 

22.03.2022., Zagreb - Ministar prostornoga uredjenja, graditeljstva i drzavne imovine Ivan Paladina odrzao je konferenciju za medije nakon sastanka skupstine Hrvatskog centra za potresno inzenjerstvo odrzanog u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić / PIXSELL

Prevedeno na normalni jezik, sadržaj nekih kaznenih prijava koje su protiv Paladine podnijeli bilo pojedinci bilo tvrtke još se istražuju, odnosno provode se izvidi. Hoće li ti izvidi na koncu rezultirati i nečim opipljivijim, u smislu  odluke da se pokrene istraga, tek će se vidjeti.

Za sada se sadržajem kaznenih prijava protiv Paladine bavi zagrebačko tužiteljstvo, no ovisno o rezultatu izvida, i to se može promijeniti. Inače, kaznenu prijavu može podnijeti svatko, a tužiteljstva nakon zaprimanja kaznene prijave trebaju provesti izvide te na temelju rezultata izvida  donijeti odluku bilo o odbačaju prijave bilo o provođenju istrage.

Kada odluče odbaciti kaznenu prijavu, nezadovoljna strana može i  sama podnijeti zahtjev za provođenjem istrage, a je li zahtjev ispravan i pravno valjan u tom slučaju odlučuje sud koji zahtjev može odbaciti ili odlučiti da ipak ima elemenata ta pokretanja istrage.

>> VIDEO Imovinska kartica ministra Paladine: Ratu kredita plaća 51.000 kn mjesečno, ima dva stana u Zagrebu i 45 građevinskih zemljišta

Ključne riječi

Komentara 27

DU
Deleted user
13:38 22.04.2022.

Ha, ha, ha, ha, pa nije ni stupio na dužnost. Plenkijev radar radi kao lud.

ML
mlado
13:40 22.04.2022.

Ovaj nema moralnih problema. Rado je postao ministar na dobrobit svih nas. Ne radi to svog svog džepa!

Avatar southman
southman
13:46 22.04.2022.

Hehehe Bajićev kadar u DRH-bašu u akciji spašavanja potonulog Branda po tko zna koji put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije