PRESUDA ZA AKCIJU HIPODROM

Druga najveća presuda ikad izrečena jednoj narkoskupini u Hrvatskoj

04.02.2009.
u 21:48

ZAGREB – Iako je deseteročlana skupina krijumčara kokainom danas nepravomoćno osuđena na ukupno 70 godina zatvora, to nije najveća kazna za organiziranje šverca drogom, jer su lani Ivan Varga i 21 suoptuženi dobili 80 godina.

Šverc iz Nizozemske
Amira Jahića (37) Uskok je prepoznao kao glavnog organizatora, koji je s drugookrivljenim Željkom Bosakom (36) organizirao ekipu krijumčara droge. Optužili su ih za organizaciju nabave većih količina kokaina iz Nizozemske, i to preko Ramazana Keskina (30) i Ahmeta Basalana (25). Nitko nije konzument, a učinili su to zbog dobre zarade, navela je zamjenica ŽDO.

U najmanje tri navrata unijeli su drogu u zemlju, a Nizozemci su im pribavljali po dva do tri kilograma koje su onda ovi prevozili u automobilima. Nizozemcima je sud odredio i mjeru protjerivanja iz zemlje na pet godina. Ostali su bili zaduženi za prijevoz, dostavu, prepakiranje, nabavu novca i drugo. Dubravko Šošo (42), kako se navodi u optužnici, prodao je drogu Borisu S. (26), a kasnije se raspitivao hoće li ga “cinkati“. Boris S. na sudu je svjedočio da drogu nije kupio od Šoše nego od izvjesnog S. H. iz Sesveta te da mu je Šošo bio drugi otac. Svi su uhićeni početkom srpnja 2007. godine, a zaplijenjena su oko četiri kilograma kokaina.

Droga je pronađena kod Krešimira Kalčića (35), Marka Čerinija (28), Mije Jurete (47) i Borisa S.. Čerini je na sudu kazao da se kaje i da mu je žao te da je mjesec dana nakon uhićenja postao otac i “shvatio neke stvari“. Krešimir Kalčić, koji je drogu vozio u automobilu, tvrdio je da nije kriv. Gordan Trušček tvrdio je da je imao prometnu nesreću pa je neko vrijeme bio u bolnici i kod kuće.

Bili su u poslovnoj vezi
Kasnije je išao na godišnji odmor na Susak, a kad se vratio, uhitili su ga. Policija je pratila njihove telefonske razgovore, iz kojih je Uskoku bilo očito da se dogovaraju o nabavi droge. Obrana je od početka tvrdila da su dokazi pribavljeni nezakonito, da je sporan prvi nalog istražnog suca u kojem nije točno naznačeno zašto je zatražen te da razgovori nisu bili šifrirani i da su optuženici bili u poslovnoj vezi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije