Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTORSKA PRAVA

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava primljeno u IFRRO

Zagreb: Novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner
Sandra Simunovic/PIXSELL
03.03.2022.
u 09:30

Misija IFRRO-a je razvijanje i promicanje učinkovitog upravljanja kolektivnim pravima kako bi se osiguralo da se autorska prava autora i izdavača vrednuju kroz zakonitu i plaćenu upotrebu djela koja se temelje na tekstu i slikama

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) primljeno je u članstvo IFRRO-a (International Federation of Reproduction Rights Organisations), krovnog udruženja organizacija za kolektivnu zaštitu prava autora i nakladnika na globalnoj razini.

Iz DZNAP-a su u četvrtak izvijestili da su u članstvu IFRRO-a dvije kategorije organizacija - one kolektivne za zaštitu autorskih prava te udruženja stvaratelja i nakladnika, a okuplja milijune autora, vizualnih umjetnika, glazbenika i izdavača knjiga, časopisa, novina.

Nakon priključenja DZNAP-a, broji 159 društava iz 85 zemalja.

Predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner istaknula je kako su izuzetno ponosni što su postali ravnopravan član i partner u ovom udruženju, koje je prepoznalo njihova nastojanja u zaštiti autorstva u procesu donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, ali i u svakodnevnim aktivnostima kolektivne zaštite novinarskih autorskih prava posljednjih 15 godina.

"Sad ćemo, uz njihovu podršku, to još uspješnije raditi", poručila je Weisner.

Naglasila je kako o povjerenju i priznanju govori i činjenica da je IFRRO podržao DZNAP još dok nije bio službeno u članstvu kada je u rujnu, nakon upućivanja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u drugo saborsko čitanje, poslao pismo zakonodavcima tražeći da se u zakon uvrste pravične naknade za autorska prava u prekograničnoj i internetskoj nastavi.

Iako je to predvidjela Direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu EU, napomenula je, hrvatski zakonodavci to nisu učinili.

Formalni je prijedlog za učlanjenje, uz predaju potrebne dokumentacije nakon usvajanja odluke na Skupštini društva, DZNAP predao u listopadu prošle godine, a odluku o prihvaćanju aplikacije za članstvo Upravni odbor IFRRO-a je izglasao na prvoj sljedećoj sjednici.

"Nakon književnika i izdavača knjiga treće smo udruženje iz Hrvatske u članstvu IFRRO-a i kanimo ne koristiti samo beneficije članstva, nego i dati svoj doprinos kroz dijeljenje 'know how-a' onima koji imaju manje iskustva od nas u kolektivnoj zaštiti autorskih prava i njihovoj monetizaciji", dodala je Wiesner.

Misija IFRRO-a je razvijanje i promicanje učinkovitog upravljanja kolektivnim pravima kako bi se osiguralo da se autorska prava autora i izdavača vrednuju kroz zakonitu i plaćenu upotrebu djela koja se temelje na tekstu i slikama.

Kroz organizacije za prava na reprodukciju djeluju uime autora i izdavača kad god je individualno ostvarivanje njihovih prava neizvedivo, dajući pristup djelima zaštićenim autorskim pravima i omogućavajući reprodukciju i digitalnu upotrebu tih djela.

Članovi IFRRO-a godišnje od monetizacije autorskih prava kroz naknade prikupe oko milijardu eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije