NAPALI NETFLIX, TWITTER...

Dvojica članova Anonymous Sudana optužena u SAD-u da su dio skupine koja je izvela 35.000 DDoS napada

Cyber kriminal sve je češća pojava
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
17.10.2024.
u 10:29

Sumnja se da stoje iza kibernetičkih napada na Netflix, PayPal, uspješno su srušili internet stranicu Scandinavian Airlines, a pripisuje im se i rušenje dijelova softvera Microsofta 365

Međunarodna istraga policija više zemalja, koju je potpomogao Europol, rezultirala je optužnicom koja je SAD-u podignuta protiv dvojice državljana Sudana zbog optužbi za kibernetički kriminal. Prema navodima optužnice, njih su dvojica pripadnici Anonymous Sudana, dobro organizirana skupine koja provodi destruktivne DDoS napade na mete diljem svijeta, uglavnom osjetljivu i kritičnu infrastrukturu te državne institucije. Među metama njihovih napada bili su Ministarstvo pravosuđa SAD-a, Ministarstvo obrane SAD-a, Federalni istražni ured, Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a te organizacije i vlade u Europi. Žrtve su također uključivale velike tehnološke platforme i pružatelje mrežnih usluga u SAD-u. Smatra se da je Anonymous Sudan u jednoj godini počinio 35.000 DDoS napada pri čemu je samo u SAD-u pričinjena šteta od 10 milijuna dolara

Anonymus Sudan su hakerska skupina koja je aktivna od siječnja 2023., vjeruje se da iza njih stoji Rusija te da nemaju nikakve veze ni sa Sudanom ni s originalnim Anonymousima. Tvrde da kibernetički napadaju zemlje koje sudjeluju u protumuslimanskim aktivnostima. Za sebe kažu da su anticionistička i proislamska grupa, a usko surađuju i s proruskim hakerskim grupama. Osim meta koje su kibernetički napadali po SAD-u, napadali su i mete u Danskoj, Švedskoj, Australiji.... Sumnja se da stoje iza kibernetičkih napada na Netflix, PayPal, uspješno su srušili internet stranicu Scandinavian Airlines, a pripisuje im se i rušenje dijelova softvera Microsofta 365, te u nekoliko navrata rušenje Twittera, sada X, kako bi prisili Elona Muska da Sudanu omogući korištenje Starlinka.

GALERIJA Suze, plač i nevjerica zbog smrti Liama Paynea, fanovi se okupljaju ispred hotela u kojem je umro

Cyber kriminal sve je češća pojava
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije