UDAR NA MILITANTE

Egipat uvodi strože zakone - smrtna kazna za osnivanje terorističke skupine

Abdul Fattah al-Sisi
Foto: Reuters/PIXSELL
17.08.2015.
u 07:21

Skupine za zaštitu ljudskih prava tvrde da je ovo Sisijev pokušaj gušenja oporbe

Egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi odobrio je stroge nove antiterorističke zakone kako bi zaustavio jačanje islamističkih pobunjenika u zemlji, prenosi BBC. Sisi je u lipnju obećao uvođenje takvih zakona nakon atentata javnog tužitelja auto-bombom.

Zakonima se između ostalog uspostavljaju posebni sudovi za brzo suđenje militantima te se vojnici i policajci koji su upotrijebili silu dodatno zaštićuju od pravnih posljedica. Sve okrivljene za osnivanje ili vođenje terorističke skupine čeka smrtna kazna, oni koji se takvim skupinama pridruže mogu dobiti do 10 godina zatvora, a za financiranje takvih skupina propisana je doživotna kazna. Zakoni također omogućuju vladi kažnjavanje novinara s 25.000 dolara zbog objavljivanja informacija o napadima militanata koje su u suprotnosti sa službenim verzijama.

Skupine za zaštitu ljudskih prava tvrde da je ovo Sisijev pokušaj gušenja oporbe.

>> Otkrivamo: Salopeka oteli džihadisti iz Libije, imali su krticu u francuskoj tvrtki

Komentara 9

BC
bura.curba
15:40 17.08.2015.

svi znamo kakva je istina, a ipak nas lazu

JA
jasno
15:49 17.08.2015.

nazalost ljudi nema vise informisanja sa etikom, sve vise lazi postaju legalnost,i laz se sve vise propagira

MR
Mr. Right
07:34 17.08.2015.

Vrlo dobar primijer kako se nositi sa teroristima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije