NOVAC ZA SANACIJU, NE OBNOVU

EK: Hrvatska nije tražila produljenje roka za korištenje ESF-a, uredba to ni ne predviđa

Velik broj razrušenih kuća podsjeća na potres u Petrinji
Nikola Cutuk/PIXSELL
09.02.2022.
u 22:07

Sredstva iz Europskog fonda solidarnosti nisu namijenjena za obnovu, nego za što hitniju normalizaciju života nakon elementarnih nepogoda, potresa, poplava, i slično. Stoga je i rok za korištenje samo 18 mjeseci, pojasnio je glasnogovornik Komisije

Nema produljenja roka od 18 mjeseci za korištenje više od milijardu eura koliko je Hrvatska dobila iz Fonda solidarnosti Europske unije za pomoć nakon dvaju potresa u Zagrebu i u Petrinji.

Ponovio je to jučer glasnogovornik Europske komisije Stefan De Keerrsmaecker odgovarajući na pitanja novinarke televizije N1. Iz hrvatske Vlade i dalje se čuju poruke da se vodi dijalog s Komisijom kako bi se sav novac uspješno potrošio, no službeni Zagreb ne nudi detalje o tome kako misli povećati utrošenost koja je sada na samo 3 posto, dok službeni Bruxelles ponavlja da nema govora o produljenju roka.

– Uredba ne dopušta produljenje 18-mjesečnog roka ni pod kakvim okolnostima. Država članica ima 18 mjeseci od dana primitka da iskoristi novac dodijeljen iz Fonda solidarnosti. Kvalificiraju se troškovi koji su nastali od datuma nepogode – rekao je glasnogovornik Komisije.

Na pitanje je li već bilo slučajeva da su države morale vraćati novac jer ga nisu znale potrošiti, odgovorio je da se novac u pravilu potpuno iskoristi. Dijalog između Vlade i Komisije možda skriva i očekivanje hrvatske strane da se postotak iskorištenosti poveća tako što će se uračunati svi troškovi čišćenja, sanacije i privremenog smještaja nakon potresa, ne toliko troškovi same obnove koja ide sporo. Ali u izostanku službenih informacija o detaljima tog dijaloga, to su samo nagađanja

 

 

Komentara 4

Avatar Nashorn
Nashorn
08:51 11.02.2022.

Ako je ovo istina onda netko treba u zatvor. A mi bi trebali uvesti zakon kao Island za odgovornost političara da su kazneno odgovorni ako zeznu nešto i naprave štetu društvu i u slučaju ako nije namjerno nego ajmo reći "nehotice" vlastitom "pameću".

Avatar VLbriše
VLbriše
14:56 09.02.2022.

Tko laže ??? Čuo sam i vidio na TV kako Plenković uvjerava narod da on može produžiti rok ................................! Što ako Plenković to može ??? mora li se večernji izviniti za laž ili ako Plenković ne uspije mora li dati ostavku ???

FR
franc251
22:17 09.02.2022.

Što reć? senf i ona iz Siska nisu smatrali potrebnim uzimat EU novce za saniranje šteta od potresa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije