Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Enes Felić

Enes Felić: Uzeli su čak i monitor, a za Registar me nisu ni pitali

felić (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/17
14.04.2010.
u 09:39

Karlovcem je jutros krenula priča kako pretrage koje se rade u gradu zapravo nemaju veze s objavom registra već s navodnim lažnim upisivanjem branitelja u njega

Ako su imali cilj da me psihički slome, slomili su me. Iscrpljen sam. Drago mi je što sam doma – rekao je Enes Felić neposredno prije ulaska u svoj haustor u Karlovcu.

To je bilo točno u ponoć. Time je simbolički zaključen dan koji Felić neće zaboraviti. U 7 sati ujutro vojna i kriminalistička policija MUP-a započela je pretres njegova stana zbog sumnje da je sudjelovao u objavljivanju dijela registra branitelja. To je trajalo više od šest sati. Potom je pretresana njegova kancelarija u karlovačkom Uredu za obranu. U 16.30 sati odveden je na saslušanje u prostor Vojne policije u Karlovcu. Ono je trajalo do 23 sata u srijedu.

- Uzeli su mi računalo, pa čak i pripadajući monitor. Također su zaplijenili dječje prijenosno računalo. Pretresom stana stvorena je gužva u mojoj ulici. Susjedi i slučajni prolaznici su iznenađeno promatrali zbivanja, a sve uz značajnu medijsku pažnju. Bačena je mrlja na mene i moju obitelj – kaže E. Felić.

Veseli ga što je dobio mnogo poruka i poziva potpore. Policijsko postupanje smatra korektnim. Na saslušanju u Vojnoj policiji ispitivan je, kaže, uglavnom o svom životu.

- Postavljali su ista pitanja u brojnim varijacijama, a da bi me uspjeli slomiti. Nijednom me nisu pitali jesam li objavio registar branitelja. U jednom trenutku sam im rekao da priznajem da stojim iza ubojstva američkog predsjednika Johna Kennedyja, rušenja zgrade blizanaca u New Yorku i plasirao lažnu vijest da je čovjek hodao Mjesecom, ali da registar branitelja nisam objavio. U četvrtak ćemo zajedno pregledati sadržaj mojih računala – kaže Enes Felić.

Do 16.30 nije znao je li osumnjičen

Unatoč tome što je pretres počeo u 7 sati, ni u 16.30 sati Enes Felić, zaposlenik ureda za obranu u Karlovcu, nije znao je li i formalno postao osumnjičenik za objavu dijelu registra branitelja na internetu. Upitao je to policiju koja je u sedam izjutra počela pretraživati njegov stan u Prilazu Većeslava Holjevca 10 u Karlovcu, ali mu ni oni nisu znali odgovoriti.

– Sad smo u mom uredu, popisuju. Čudi me da ne uzmu i vrata. I njih sam svaki dan dirao – zajedljivo je poslije popodne u telefonskom razgovoru rekao Felić.

Kazao je kako nije samo on imao pristup podacima o braniteljima, već i svih 15 zaposlenika ureda za obranu. Pola sata kasnije odveden je na ispitivanje u prostorije vojne policije u Karlovcu. Na nalogu za pretragu stana s kojim mu je policija pokucala na vrata navedeno je da će mu dom biti pregledan zbog sumnje da je odao službenu tajnu, za što je zapriječena kazna od jedne do deset godina. Kome je još policija u Karlovcu pretražila dom, Felić kaže da ne zna. Neslužbeno, na obradu je privedena Diana Marković, prije dva tjedna smijenjena šefica karlovačkog ureda za obranu. Spominje se da su uhićene još dvije osobe, civili. radi se o zaposlenicima centra 112, bivše službe u sastavu MORH-a, čije su prostorije danas također pretražene. Na karlovačkom sudu potvrdili su nam kako su izdali više naloga za pretragu, a povratnu informaciju o obavljenim pretragama poslije podne još nisu imali.

Nekoliko naloga za pretragom policiji je potpisano i na zagrebačkom Županijskom sudu. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec kaže da je u tijeku zajednička istraga ravnateljstva policije i vojne policije nad više osoba na području Karlovca i Zagreba, zbog objave dijelova registra branitelja, te da će više informacija biti kasnije.

Predstavka zbog mobinga

Enes Felić, čije se ime također nalazi u registru branitelja objavljenim na internetu, i to u razdoblju od 1991. do 1996. godine, tvrdi da njemu smješta državni tajnik u MORH-u, Karlovčanin Željko Goršić. Uvjeren je da zbog njega nije mogao napredovati u službi pa je nedavno predstavkom o mobingu obavijestio premijerku, saborski odbor, zastupnika Šemsu Tankovića.

Miroslav Tomašević-Pop, svojevremeno načelnik Odjela za mobilizaciju u kojem je radio Felić isto vjeruje da je “za sve kriv Goršić”:

- A sve to prikriva Vukelić. Na seansama u "Kristini" (restoran ministrova brata u Vukmanićkom Cerovcu nedaleko Karlovca, op.a) namještaju se svi događaji u Karlovcu - uvjeren je Pop.

Slično priča i predsjednik Udruge liječenih od PTSP-a karlovačke županije, Ivan Gorščak Čiba: - Rekao mi je Enes prije dva tjedna da će se to dogoditi. Znao je da će mu smjestiti, spominjao je Goršića - priča Gorščak.

- Strahujem za sigurnost svoje obitelji jer mi namještaju visoki državni dužnosnici. Od cijele ove priče nema ništa, uzeli su mi video-igrice i fotografije s kompjutora. Pregledavali su knjige moje maloljetne djece koju su ujutro probudili - pričao je Felić. Oko 17 sati požalio se da cijeli dan nije ništa jeo.

Pred zgradom u kojoj stanuje Felić danas se okupilo nekoliko branitelja. Policajcima što su u pet-šest najlonskih vreća iznijeli stvari iz njegova doma počeli su pljeskati i vikati: “Bravo dečki. Enes, drž’ se.” Sam Felić kaže kako je policija bila prema njemu korektna. Državnog tajnika Željka Goršića nismo uspjeli dobiti za komentar Felićevih optužaba.

Vukelićev izvještaj

Ministar Branko Vukelić izvjestio je članove oba Odbora o istrazi koja se provodi oko objave Registra branitelja, no zato novinarima nije želio reći niti riječ. – Ne mogu ništa komentirati dok traje istraga – ponavljao je na pitanja koliko je osoba ispitano, zašto su obavljene premetačine u Zagrebu i Karlovcu te je li riječ o djelatnim vojnim osobama. Komentirajući navodni mobing državnog tajnika, Vukelić je samo dodao “bio je nekakav prigovor, ali nije riječ o mobingu ,a postoji i službenički sud, a mobing se može prijaviti sudu, zaključio je ministar.. danas je na Facebooku osnovana grupa “Podrška za našeg Enesa Felića”.

Komentara 120

DA
dacca
06:40 15.04.2010.

pa mora država pokazati da \"radi\"

OB
-obrisani-
10:30 14.04.2010.

Najbolji su mi ovi forumski lažnjaci koji viču: drš\'te lažnjake! To mi je nekako poznato, u vezi s onom aferom mita Račanovoj Vladi i vatrogasnim kamionima. Jel\' se netko zapitao, gdje su nestali vatrogasni kamioni? pozdrav vaš zmijicamala

UK
Ugo Kajvez
11:00 14.04.2010.

Očito nekoga jako, jako boli da istina izadje na vidjelo .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije