EUROPSKI PARLAMENT GOLEMOM VEĆINOM GLASOVA PRIHVATIO REZOLUCIJU O NAPRETKU HRVATSKE

EP: Hrvatska može ove godine završiti pregovore

PXL_080927_117.jpg
PIXSELL
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
10.02.2010.
u 15:23

Europska komisija ohrabrena je posljednjim razvojem događaja u borbi protiv korupcije te se nada da će istrage ishoditi konkretnim rezultatima, izjavio je europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

Hrvatska može završiti pristupne pregovore s Europskom unijom tijekom ove godine, piše u Rezoluciji o napretku Hrvatske koju je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu  prihvatio Europski parlament. Pravno neobvezujuća ali politički važna rezolucija, koju je sastavio europarlamentarni izvjestitelj o Hrvatskoj austrijski socijalist Hannes Swoboda, prihvaćena je golemom većinom glasova: za su glasovala 582 zastupnika širom stranačkoga spektra, protiv su bila samo 24,  a 37 ih se suzdržalo. Swoboda je naglasio da bi ovo trebala biti posljednja takva rezolucija, a dogodine bi EP raspravljao o izvještaju o uspješnome zaključenju pristupnih pregovora. No, Hrvatska mora “čim prije razriješiti nedoumice” oko tzv. topničkih dnevnika, napomenuo je.

Od Hrvatske europarlamentarci očekuju da ojača javnu upravu, odlučnije nastavi preobrazbu pravosuđa i borbu protiv korupcije i organiziranoga zločina, osigura održivost povratka izbjeglica i posve surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. Također traže da hrvatska vlada “razmotri svoju politiku dvojnog državljanstva, posebice glede hrvatskih državljana sa stalnim prebivalištem u BiH", te da zajedno s Europskom komisijom za njih "pronađe pošteno i održivo rješenje”.

U samoj su raspravi prihvaćena dva amanadmana zelenih: u prvome se popisu sektora zahvaćenih korupcijom dodaju gradsko planiranje i građevinarstvo, dok se u drugome izražava zabrinutost zbog netrpeljivosti prema spolnim manjinama, te se hrvatske vlasti poziva da “primijene i provedu protudiskriminacijski zakon”.

U raspravi je sudjelovao i novi europski povjerenik za proširenje Štefan Füle, koji je također uvjeren da Hrvatska može ove godine završiti pregovore.

- Europska komisija ohrabrena je posljednjim razvojem događaja u borbi protiv korupcije te se nada da će istrage ishoditi konkretnim rezultatima – dodao je Füle.

Govoreći u ime Vijeća EU, španjolski državni tajnik za Europu Diego Lopez Garrido najavio je, pak, da će se na pristupnoj konferenciji 19. veljače otvoriti pregovori o poglavljima Okoliš i Ribarstvo, koje je Slovenija do sada blokirala.

Bavarski pučanin Bernd Posselt naglasio je da je  “razina suglanosti svih stranaka i izostanak proturječnosti o ovome pitanju jasan znak da se bližimo završetku postupka. Kao dio EU, Hrvatska može biti važan i djelatan promicatelj područne suradnje i igrati pozitivnu ulogu u jugoistočnoj Europi”. Slovenski socijalist Zoran Thaler rekao je, pak, da je Hrvatska “praktično već unutra”. Swoboda je, na konferenciji za novinare, napomenuo da je suradnja Zagreba s Haaškim sudom "zamalo potpuna, a od potpune je dijeli možda samo još jedan papir".

- Sada još moramo uvjeriti hrvatske građane da je članstvo u EU za njih dobro - zaključio je Swoboda.  

Komentara 79

OB
-obrisani-
17:01 10.02.2010.

hrvatska je puno toga napravila i siguran sam da vrlo brzo postajemo punopravna clanica europske unije,mi smo to zasluzili i velike smo napore ulozili u promijene i iskorijevanje korupcije i kriminala...

UK
Ugo Kajvez
17:46 10.02.2010.

10.02.2010. u 17:22h houston, tx . Zato ih stalno podsječam(o) na tu problematiku !! .... Ali, ipak ima dosta koji razumiju, .. večernji ipak objavio na dva mjesta da tek 25-33 posto građana RH podržava EU ...

OB
-obrisani-
15:59 10.02.2010.

Topnicki dnevnici.... upravo ih dovrsavamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije