klimatske promjene

EU: Zagreb među 100 gradova za postizanje klimatske neutralnosti do 2030.

Zagreb: Sunčano jutro nakon jučerašnjeg pogoršanja vremena
Igor Soban/PIXSELL
29.04.2022.
u 13:37

Grad Zagreb jedini je hrvatski grad izabran za sudjelovanje u misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., izvijestila je u četvrtak Europska komisija.

Više od 65 posto potrošnje energije u svijetu i više od 70 posto emisija ugljičnog dioksida odnosi se na gradska područja, u kojima žive tri četvrtine stanovništva Unije.

Radi osmišljavanja potrebnih inovacija za postizanje klimatske neutralnosti do 2030., iz programa Obzor Europa za razdoblje 2022. - 2023. izdvojit će se 360 milijuna eura. Mjere će se usredotočiti na čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje.

Gradovima će biti pruženi prilagođeni savjeti i pomoć na platformi koja će se pokrenuti u sklopu projekta NetZeroCities, ali i financijska sredstva i mogućnost pridruživanja velikim inovacijskim aktivnostima. Takozvana misija za gradove također otvara prilike za razmjenu primjera dobre prakse među građanima, čije uključivanje i potiče.

Gradovi će izraditi ugovore, koji će uključivati plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, a u tom će procesu sudjelovati građani, istraživačke organizacije i privatni sektor.

Ukupno se 377 europskih gradova prijavilo za sudjelovanje u projektu, a u 100 odabranih gradova živi 12 posto stanovništva EU-a. Misija za gradove jedna je od pet misija Unije usmjerenih na globalne izazove poput klimatskih promjena, obnove prirode i borbe protiv raka.

Iz programa Obzor Europa izdvojit će se 360 milijuna eura za razdoblje 2022. - 2023. za misiju za gradove s krajnjim ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2030. godine. Istraživačke i inovacijske mjere bit će usmjerene na čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje te će ponuditi mogućnost pokretanja zajedničkih inicijativa i jačanja suradnje u sinergiji s drugim programima EU-a.

- Zelena tranzicija zahvaća cijelu Europu. Međutim, uvijek su potrebni predvodnici koji si svojevoljno postavljaju još veće ciljeve. Ovi nam gradovi pokazuju put prema zdravijoj budućnosti, i u tome ćemo ih podupirati! Započnimo s radom već danas - izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Koristi za gradove uključuju prilagođeno savjetovanje i pomoć na platformi pokrenutoj u okviru projekta NetZeroCities. Također će im biti omogućena dodatna financijska sredstva, kao i mogućnost pridruživanja inovacijskim aktivnostima.

Odabrani gradovi izradit će klimatske ugovore za gradove, koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradama, gospodarenju otpadom i prometom, te povezane planove ulaganja. U tom će procesu sudjelovati građani, istraživačke organizacije i privatni sektor. Jasne i vidljive obveze koje su gradovi preuzeli u ugovorima omogućit će im da surađuju s EU-om, nacionalnim i regionalnim tijelima te, najvažnije, s vlastitim građanima kako bi ostvarili taj ambiciozan cilj.

Misija za gradove jedna je od pet misija EU-a koje se bave globalnim izazovima u područjima prilagodbe klimatskim promjenama, obnove naših oceana i voda, zdravog tla i borbe protiv raka.

Misije su novost programa Obzor Europa i njima se podupiru prioriteti Komisije, uključujući europski zeleni plan, Europu spremnu za digitalno doba, europski plan za borbu protiv raka, gospodarstvo u interesu građana i novi europski Bauhaus.

Obzor Europa jedan je od ključnih instrumenata Unije za jačanje europskog istraživačkog prostora, osnaživanje europske konkurentnosti, usmjeravanje i ubrzavanje digitalne i zelene tranzicije, europskog oporavka, pripravnosti i otpornosti. To ga čini najambicioznijim te ujedno i najvećim transnacionalnim okvirnim programom za istraživanje i inovacije u svijetu.

Program ima sljedeće specifične ciljeve:

  1. razvijanje, promicanje i unapređenje znanstvene izvrsnosti, potpora stvaranju i širenju visokokvalitetnih novih temeljnih i primijenjenih znanja te stvaranju i širenju vještina, tehnologija i rješenja, potpora osposobljavanju i mobilnosti istraživača, privlačenje talenata na svim razinama i doprinos punom angažmanu kvalificiranog kadra Unije u djelovanjima koja se podupiru u okviru Programa;
  2. stvaranje znanja, jačanje učinka istraživanja i inovacija na razvoj, podupiranje i provedbu politika Unije te potpora pristupu inovativnim rješenjima i njihovom prihvaćanju u europskoj industriji, posebno MSP-ovima, i u društvu radi odgovora na globalne izazove, uključujući klimatske promjene i ciljeve održivog razvoja;
  3. poticanje svih oblika inovacija, olakšavanje tehnološkog razvoja, demonstracija i prijenos znanja i tehnologije, jačanje uvođenja i iskorištavanja inovativnih rješenja;
  4. optimiziranje rezultata Programa radi jačanja i povećavanja učinka i privlačnosti EIP-a, poticanje sudjelovanja koje se temelji na izvrsnosti iz svih država članica, uključujući zemlje koje postižu slabe rezultate u području istraživanja i inovacija, u Programu te olakšavanje suradničkih veza u europskom sektoru istraživanja i inovacija.

*Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije