poručuje EPP

'Europska poljoprivreda je rješenje, ne problem'

Digitalizacija u poljoprivredi
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
06.12.2023.
u 14:28

Herbert Dorfmann, talijanski zastupnik u Europskom parlamentu, glasnogovornik Kluba zastupnika EPP-a u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj i Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Kluba EPP-a iznijeli su svoju viziju za budućnost poljoprivrednog sektora u Europi

Europski poljoprivrednici izvrsno obavljaju posao proizvodnje kvalitetne hrane i pridržavanja najviših svjetskih standarda. Međutim, kako zahtjevi rastu, a konkurencija postaje sve veća; bavljenje poljoprivredom postaje izazovnije. Klub zastupnika EPP-a sluša poljoprivrednike i traži rješenja koja štite proizvodnju hrane. Naša vizija je jednostavna: želimo podržati i razvijati poljoprivredni sektor kako bi bio otporan na izazove.

Od 2005. godine, EU je izgubila otprilike trećinu svojih poljoprivrednih gospodarstava. Udio zaposlenih u poljoprivredi pao je s 6,4% ukupnog zaposlenja u EU 2005. na 4,2 posto u 2020. godini. Potrebna nam je generacijska obnova poljoprivrede i ruralnih područja. Godine 2020., samo jedan od deset poljoprivrednika imao je manje od 40 godina. Europskoj poljoprivredi trebaju mladi ljudi kako bi osigurali našu proizvodnju hrane i potaknuli inovacije u poljoprivredi. U praksi, to znači suočavanje s izazovima pristupa poljoprivrednom zemljištu i financijama, promicanje savjetodavnih usluga, obrazovanja i osposobljavanja, te osiguravanje koherentnosti između lokalnih, nacionalnih i EU mjera za mlade poljoprivrednike.

Primjerice, Ministarstvo poljoprivrede je tijekom izrade Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Republike Hrvatske isključivo za mlade poljoprivrednike osiguralo gotovo 114 milijuna eura (intervencije izravnih plaćanja i ruralnog razvoja), dok je propisana obveza 56 milijuna. Hrvatska je također osigurala dodatnih 8 milijuna eura za potporu dohotku za mlade poljoprivrednike, 106,5 milijuna eura za projekte malih i mladih poljoprivrednika te 10 milijuna eura za potporu razvoju poslovanja u ruralnim područjima.

Ako naši konkurenti ne slijede ista pravila kao mi, konkurentska globalizirana tržišta postaju težak i nepravedan teren. Klub zastupnika EPP-a želi izjednačiti uvjete zahtijevajući da svaka zemlja koja izvozi u EU mora slijediti ista pravila o dobrobiti životinja, uporabi pesticida ili bilo kojim drugim kriterijima koje postavljamo za naše poljoprivrednike. To nije samo pravedno za nas, već i korisno za okoliš.

POVEZANI ČLANCI:

U budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) nastavit ćemo poboljšavati instrumente za stabilnost cijena. Također želimo ojačati tržišni položaj poljoprivrednika. Usvajanje prve direktive za suzbijanje nepoštenih trgovinskih praksi u prehrambenom lancu opskrbe bila je uspješna inicijativa Kluba EPP-a. Također ćemo se pobrinuti da funkcionira za sve europske proizvođače hrane.

Ulaganja u najnoviju tehnologiju i pristup istoj ključni su kako bismo europsku poljoprivredu održali konkurentnom na globalnom tržištu, zadržali visoke standarde i osigurali održive metode proizvodnje u skladu s očekivanjima društva. Kroz istraživanje i inovacije možemo smanjiti emisije stakleničkih plinova i postići bolje rezultate u mnogim drugim područjima.

Korištenjem novih tehnologija možemo smanjiti loš utjecaj na okoliš bez samog smanjenja poljoprivredne proizvodnje. Prihvaćanje precizne poljoprivrede i ekološki prihvatljivih inovacija povećat će se produktivnost i smanjiti loš utjecaj na okoliš. Zalažemo se za puno bolje i brže postupke odobravanja novih tehnika i alternativa. Trebamo više ulaganja u tehnologiju i infrastrukturu, sustave upravljanja energijom te pristupačan, pouzdan i brz internet u ruralnim područjima. Sve su to preduvjeti za ostanak mladih u ruralnim područjima.

Vjerujemo da donošenje odluka utemeljeno na znanosti koje omogućuje korištenje novih tehnologija nudi daleko bolje načine za postizanje održivog poljoprivrednog sektora od čisto 'ideoloških' pristupa koji vraćaju sat unatrag. Na primjer, dopuštanje korištenja novih tehnika uzgoja (NBT) u EU ne samo da će poljoprivrednicima omogućiti proizvodnja usjeva koji zahtijevaju manje inputa, kao što su voda, gnojivo i pesticidi, već će također dovesti do ulaganja u istraživanje i razvoj te novih radnih mjesta diljem Europe.

Ne možemo očekivati da poljoprivrednici čine više uz manje potpore. Znamo da tržište često ne nagrađuje veće troškove proizvodnje koji proizlaze iz novih ulaganja i održivih praksi. U konačnici, želimo omogućiti novi konsenzus u društvu. Želimo potaknuti potrošače da stvarno podrže prehrambene proizvode proizvedene na održiv način i da svoju podršku odraze svojim izborom u lokalnim trgovinama.

VIDEO Plenković o uvođenju eura

Komentara 1

CH
chemica
14:55 06.12.2023.

Poljoprivredna proizvodnja nikad manja,a ulupani novci u nju nikad veći. I sad još krivci za takvu situaciju nude rješenja, čak se i hvale svojim velikim uspjesima! By Sunčana Glavak, iz HDZ-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije