optužnica

Fatalna bankarica smislila pakleni plan: Župnim novcem vraćala dug

jasmina bilonić (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/5
21.08.2013.
u 16:07

Tužiteljstvo fratra tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a Jasminu Bilonić za poticanje

Fra Šimu Nimca, bivšeg fratra u Baškoj Vodi koji je prodao crkveno zemljište i zadržao novac, splitsko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je za zloporabu položaja i ovlasti, a njegovu prijateljicu, bankaricu Jasminu Bilonić za poticanje na zloporabu.

Nestao ostatak novca

Fratar je za 9,8 milijuna kuna prodao crkveno zemljište, novac je podigao s crkvenog računa i dobar dio potrošio, zajedno s Jasminom Bilonić. Tužiteljstvo drži da ga je ona potaknula da novac koji su bili na župnom računu premjesti, cijelo ga vrijeme usmjeravala i davala mu savjete, a potom zajedno s njim nemilice trošila i vraćala svoje privatne dugove.

Za razliku od fra Šime Nimca, Jasmina Bilonić bila je i u istražnom zatvoru. Blokiran je njezin račun u Partner banci na kojemu je pronađeno 2,3 milijuna kuna te jahta Lucky me, kupljena na njezino ime. Blokiran je i automobil Passat koji je fra Šime kupio sebi i platio ga gotovinom. Očito, živjelo se na visokoj nozi. Postoje određena saznanja da je Bilonić u kolovozu prošle godine, upravo u vrijeme kada se crkveni novac trošio šakom i kapom, u gotovini i odjednom vratila dug od 300.000 kuna. Gdje je ostatak novca, tužiteljstvo ne zna. Inače, fra Šime Nimac izjavio je nakon izbijanja afere da je novac sklonio na sigurno kako bi njime bila obnovljena crkva svetog Nikole u Baškoj Vodi i da ne bi bio potrošen za drugu namjenu. Međutim, pred istražnim organima nije rekao gdje su crkveni milijuni.

Pretukao ga jedan suprug

Fra Šime Nimac sklopio je 10. travnja 2012. kao župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije bez potrebnih ovlaštenja kupoprodajni ugovor sa Sunčanim Bastom d.o.o. o prodaji atraktivnog zemljišta uz more za iznos od 1,3 milijuna eura. U svibnju je novac u cijelosti uplaćen na račun župe.

Međutim, nisu se tu dugo zadržali. Milijuni su nestali, a za njima i fra Šime. Crkva ga nije prijavila, ali slučaj je dospio u medije. Afera s odbjeglim fratrom, za kojeg se tvrdilo da bježi u ženskom društvu, danima je bila top-vijest pa je policija pokrenula istragu. Oglasila se i Crkva priznavši da je fra Šime Nimac, nakon što je prodao crkveno zemljište, novac podignuo s računa župe Uznesenja Blažene Djevice Marije bez “valjanog razloga i svrhe”.

Policija je fra Šimu Nimca pronašla u Zagrebu, u stanu Gordane Friščić, koja mu je također prijateljica. Priveli su ga, ispitali i pustili. Jasmina Bilonić policiji se javila poslije. Kada se vratila iz inozemstva, završila je u pritvoru. No, 34-godišnji fratar ponovno se našao u crnoj kronici krajem prošle godine i to zbog druge žene. Bio je s njom na kavi u prodajnom centru u Biogradu na Moru i tada ga je izudarao njezin muž.

>> Fra Šime Nimac potukao se sa suprugom svoje ljubavnice?

Komentara 1

DU
Deleted user
11:06 11.01.2014.

Naš fra Šime pravi je postmoderni neoliberal jer se specijalizirao za gaženje moralnih normi te za nezapamćenu pohlepu i uživanje pod svaku cijenu. Franjevački red očito ga je jako slabo odgojio i formirao kao osobu. Ostao je tako naš Šime na tipičnoj pučkoj razini - u se, na se i poda se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije