Društvena odgovornost

FAVBET nastavlja s dobrotvornim aktivnostima u Hrvatskoj – podrška, integracija i pomoć Ukrajini i ukrajinskim iseljenicima

FAVBET Foundation
Foto: FAVBET
1/8
08.10.2024.
u 14:33

U svijetu u kojem tvrtke igraju sve važniju ulogu u podržavanju društvenih inicijativa, dobrotvorne zaklade postaju svojevrsne “perjanice” društvene odgovornosti. FAVBET Foundation, zaklada koju je stvorio FAVBET, jedna je od takvih organizacija koja ne samo da pomaže razvoju lokalnih zajednica, već i mijenja živote ljudi pogođenih globalnom krizom. Od 2020. godine Zaklada aktivno djeluje u području zdravstva, obrazovanja i sporta, a od 2022. značajan dio svojih napora preusmjerava na podršku ukrajinskim iseljenicima u Hrvatskoj i na pružanje pomoći Ukrajini u ratnim uvjetima.

Početak dobrotvorne misije: obrazovanje i humanitarna pomoć

FAVBET Foundation je osnovan 2020. godine kao odgovor na društvene izazove u području obrazovanja, zdravstva i sporta. Isprva je glavni fokus bio na potpori lokalnih inicijativa, no s početkom rata u Ukrajini u travnju 2022. aktivnosti zaklade su poprimile novi razmjer. FAVBET Foundation je tada počeo aktivno podržavati ukrajinsku vojsku i iseljenike koji su bili prisiljeni napustiti svoju zemlju.

Foto: FAVBET

Na temelju humanitarne udruge "Crvena Kalyna", uz podršku Favbet Foundation-a, stvoren je prostor koji je postao podrška za ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj. U centru se pružaju konzultacije i održavaju razni integracijski događaji koji pomažu Ukrajincima da se prilagode novom životu. Važno je napomenuti da Favbet Foundation podržava rad ovog centra, omogućujući njegov održivi razvoj i proširenje spektra mogućnosti.

Foto: FAVBET

Chervona Kalyna”: podrška i integracija iseljenika

Centar "Crvena Kalyna" osnovan je u veljači 2022. godine i brzo je postao jedan od ključnih centara za podršku Ukrajinaca u Hrvatskoj. Danas okuplja oko 1500 iseljenika kojima pruža različite usluge: od besplatnih tečajeva hrvatskog jezika, engleskog, pa čak i talijanskog, do psihološke podrške i raznih aktivnosti s najmlađim Ukrajincima, našom djecom, što je vrlo važno.

Foto: FAVBET

Jedan od najuspješnijih projekata centra je organiziranje tečajeva hrvatskoj jezika za raseljene Ukrajince. Trenutno je pokrenut još jedan tečaj hrvatskog jezika koji je već okupio 48 zainteresiranih, a svakim danom dolaze novi zainteresirani polaznici. Stoga je zajedno s Favbet Foundation-om odlučeno da se tečaj jezika, kojeg vodi magistra hrvatskog jezika i književnosti Mirjana Gašperov, produlji do kraja školske godine. Prema riječima predavačice, rado je prihvatila poziv da se priključi ovom projektu jer u njemu vidi priliku za osobni i profesionalni razvoj, kao i način da doprinese poboljšanju integracije Ukrajinaca u hrvatsko društvo.

Foto: FAVBET

Osim tečajeva jezika, centar nudi terapiju kroz umjetnost i kreativne radionice za djecu te obrazovne i društvene aktivnosti za starije osobe. Takvi događaji pomažu prisilnim iseljenicima da se osjećaju ugodnije u novom okruženju, ali i promiču razvoj novih poznanstava i pružaju društvenu podršku.

Suradnja s DOBRO DOBRIM DoDo: snaga volontiranja

Jednako važna komponenta dobrotvornog djelovanja FAVBET Foundation-a u Hrvatskoj je suradnja s humanitarnom udrugom DOBRO DOBRIM DoDo. Ova udruga, osnovana 2021. godine, prvo je bila usmjerena na potporu obiteljima stradalim u potresu u Zagrebu i na Banovini/Baniji. Međutim, s početkom rata u Ukrajini, njihovo djelovanje poprimilo je međunarodni karakter - sada udruga uz pomoć zaklade FAVBET redovito šalje humanitarnu pomoć Ukrajini.

Foto: FAVBET

Konkretno, unutar 10 mjeseci 2024. godine, udruga i zaklada poslale su 200-tu pošiljku humanitarne pomoći u Ukrajinu. Pomoć pokriva širok raspon potreba: od hrane i odjeće do medicinskih potrepština i posebne opreme. Logistiku ovih isporuka, koje ukupno iznose više od 150 tona pomoći, financira FAVBET Foundation. Sredstva su također usmjerena na prijevoz specijalizirane opreme, poput dronova, automobila i medicinskih uređaja za bolnice i klinike u pogođenim regijama Ukrajine. Aktualna akcija udruge DOBRO DOBRIM DoDo usmjerena je na pomoć unesrećenima na području Bosne i Hercegovine uslijed razarajućih poplava, te u suradnji s FAVBET Foundation-om priprema slanje hrane, osnovnih potrepština i medicinske opreme u pogođena područja.

Foto: FAVBET

Dobrotvorni projekti u Ukrajini

Aktivnosti FAVBET Foundation-a nisu ograničene na podršku iseljenicima u Hrvatskoj. Zaklada aktivno pomaže ukrajinskim bolnicama, školama, sirotištima i vojnicima na fronti. Posebno treba istaknuti pomoć nakon katastrofe u HE Kahovka kada je Zaklada poslala najveću pošiljku humanitarne pomoći u Ukrajinu. Ovaj slučaj pokazuje spremnost Zaklade da brzo reagira u hitnim situacijama i pruži pomoć tamo gdje je najpotrebnija.

Među važnim postignućima posljednjih godina je stvaranje specijaliziranih logističkih ruta za dostavu pomoći iz Hrvatske u Ukrajinu. Ove rute osiguravaju redovitu opskrbu osnovnim potrepštinama, od hrane do medicinske opreme kao što su zavoji, kirurški instrumenti pa čak i štake i hodalice za ozlijeđene.

Blagdanske proslave za djecu i sportski festivali

FAVBET Foundation organizira i blagdanske proslave za djecu u Hrvatskoj. Krajem 2023. Zaklada je održala veliku proslavu za ukrajinsku djecu, tijekom koje su djeca mogla sudjelovati u raznim interaktivnim igrama i prazničnoj zabavi. To je omogućilo djeci koja su ostala bez domova da osjete atmosferu zimskog veselja čak i u teškim okolnostima.

Foto: FAVBET

2024. godine FAVBET Foundation je u suradnji s centrom “Chervona Kalyna” organizirao veliki obiteljski festival sporta povodom Međunarodnog praznika rada te okupio više od 1000 posjetitelja. Tijekom festivala posjetitelji su mogli sudjelovati u raznim tečajevima i sportskim događanjima što je doprinijelo jačanju veza između raseljenih Ukrajinaca i lokalne zajednice.

Planovi za budućnost: novi izazovi i mogućnosti

Nakon četiri godine aktivnog djelovanja, FAVBET Foundation se nastavlja razvijati prilagođavajući svoj rad novim izazovima. Suradnja s volonterskim organizacijama i lokalnim zajednicama pomaže Zakladi, ne samo u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini, već i u pružanju potrebnih sredstava za integraciju i ugodan život Ukrajinaca u Hrvatskoj.

U budućnosti Zaklada planira proširiti opseg svojih aktivnosti, pridonoseći razvoju novih logističkih ruta za pomoć Ukrajini, kao i nastaviti financirati obrazovne i društvene inicijative za Ukrajince u Hrvatskoj.

Svojim dobrotvornim radom, FAVBET Foundation ostaje lider u sferi filantropije, pokazujući kako tvrtke mogu igrati ključnu ulogu u suočavanju s globalnim izazovima i doprinosu izgradnji bolje budućnosti.

Igre na sreću mogu uzrokovati ovisnost. Igraj odgovorno. Osobama mlađim od 18 godina nije dozvoljeno sudjelovanje u igrama na sreću!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije