za ugovor 10 posto

Fiktivnim studentskim ugovorima u džep strpali 220.000 kn

rukovanje
arhiv VL
06.04.2012.
u 14:04

Bivši pročelnik zavoda na Institutu Ruđer Bošković organizirao posao s tajnicom i računovodstvom

Nije tajna da se studenti prodaju svoje studentske ugovore drugim osobama i ubiru deset posto isplaćenog novca koji je ta osoba zaradila, no ne događa se često da sudionicima kupoprodajnog dogovora na vrata zakuca Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Upravo to dogodilo se bivšem pročelniku Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković Krešimiru Paveliću koji je sklopio 64 fiktivna studentska ugovora kako bi se materijalno okoristio na račun instituta. Riječ je o ukupno 224.325 kuna. Deset posto isplaćenog novca ostalo je studentima.

U posao je Pavelić uključio i svoju tajnicu te voditeljicu odjela za računovodstvo i financije i  računovodstvenu referenticu koje su mu, prema optužnici,  pomagale da zloupotrijebi svoj položaj i ovlasti.

ŽDO Zagreb tereti ih da su tijekom  2007. i 2008. godine u Zagrebu dogovorili da će institut plaćati studentima na temelju ugovora sklopljenih s institutom preko student-servisa iako studenti stvarno nisu obavljali poslove za taj institut navedene u tim ugovorima. Tajnica je pribavljala studentske ugovore sama ili posredstvom računovodstvene referentice, a te bi ugovore studenti "bjanko" potpisivali. Tajnica je potom naknadno unosila neistinite podatke da su studenti obavili poslove za institut. Pavelić je potpisivao te ugovore nakon čega su isplate po ugovorima kroz računovodstvo provodile i obračunavale voditeljica računovodstva i njezina referentica. 

Studenti su novac uplaćen na svoj račun podizali i prosljeđivali dalje, s tim da su u svoje džepove pospremili "uobičajenih" deset posto. Ostatak novca dijelio je Pavelić sa svojom tajnicom. U ukupno 64 ugovora institut je isplatio 246.750 kuna.

 

Komentara 23

TR
Travno221
15:05 06.04.2012.

A koliko je tek fiktivnih putnih naloga i tzv. loko vožnje po našim tvrtkama isplaćeno. E, kad se to istraži, doći će se do pravih razmjera korupcije u Hrvatskoj.

IT
i_tata_bi_sine
15:24 06.04.2012.

Samo?

DO
Dončura
14:43 06.04.2012.

ovaj se nekome debelo zamjerio kada su ga dočepali zbog ovoga, pa javna je tajna da se u državnim i javnim poduzećima tako radilo. I ne samo u njima. koja smo mi banana država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije