JAČANJE SIGURNOSTI

Donesena odluka koja će promijeniti tijek rata! Finski predsjednik potvrdio: Želimo u NATO!

Foto: ABACA/NEWSCOM/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.05.2022.
u 09:20

Pristupanjem Finske udvostručila bi se kopnena granica između NATO-a i Rusije na oko 2600 kilometara

Finski predsjednik Sauli Niinistö najavio je svoju potporu pridruživanju NATO-u. U zajedničkoj izjavi, on i premijerka Sanna Marin poručili su da ne treba čekati s podnošenjem zahtjeva.

– Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske. Kao članica NATO-a, Finska bi ojačala cijeli obrambeni savez. Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u bez odgađanja – naveli su. 

Također, istaknuli su kako se nadaju da će koraci potrebni za konačno donošenje odluke biti vrlo brzo doneseni, u sljedećih nekoliko dana.

Ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto kazao je da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila sigurnosnu situaciju u Finskoj, ali dodaje da nema neposredne prijetnje. Složio se da bi pristupanje zemlje NATO-u ojačalo i savez i sigurnost u regiji Baltičkog mora.

Nakon što parlament odobri odluku o pristupanju te se otklone sve druge zakonodavne prepreke, očekuje se da će NATO pozvati Finsku da pregovara o njezinu pristupanju.

Naime, pristupanjem Finske udvostručila bi se kopnena granica između NATO-a i Rusije na oko 2600 kilometara. Rusija, s kojom Finska dijeli granicu od 1300 kilometara i povijest sukoba prije 1945., upozorila je na "političke i vojne" posljedice tog čina, uključujući i raspoređivanje nuklearnog oružja uz Baltičko more.

– Sigurno je 100 posto da će Finska biti kandidat i prilično vjerojatno da će do kraja godine biti članica – rekao je ranije Charly Salonius-Pasternak, znanstvenik s finskog instituta za međunarodne odnose.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, potpora finske javnosti za ulazak u NATO skočila je s oko 30 posto na gotovo 80 posto.

Očekuje se da će i Švedska uskoro objaviti svoju namjeru da se pridruži NATO-u. 

> Što ako hrvatski predsjednik naloži veleposlaniku da blokira Finsku i Švedsku i kako to može napraviti, za Premium Večernjeg lista analizira Sandra Veljković. 

 

Ključne riječi

Komentara 87

Avatar Marko
Marko
09:47 12.05.2022.

E nećeš matere ti!Rekao je Milanović..

IS
istokdole
10:56 12.05.2022.

Usprkos silnom medijskom izvještavanju o vrhovnom vođi, promaknuo mi je razlog njegove blokade Finske kakve veze imaju Hrvati u BIH sa Finskom? Molim pojasnite

PV
prcko.vita
10:25 12.05.2022.

Ući će da ne kažem gdje, a ne u nato. Ima Putin svog igrača, druga Milančeta Zoranovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije