EMOTIVNI SUSRET

FOTO/VIDEO Ovaj američki doktor operirao je prije 30 godina više od 600 djece u Hrvatskoj. Danas se susreo s nekima od njih

Zagreb: Američki dječji kardijalni kirurg Bill Novick susreo se s pacijentima kojima je spasio život
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/17
07.07.2024.
u 18:24

Američki kardijalni kirurg od 1993. do 2003. operirao je više od 600 djece u Hrvatskoj

– Danas je jedan od najemotivnijih dana u mom životu, susrela sam doktora zahvaljujući kojem sam danas tu među vama – kazala je za Večernji list 24-godišnja Tonka Pažin. – Iako živim s pola srca i pola pluća, osjećam se sjajno. Roditelji mi daju podršku, tu su i moji prijatelji koji me drže i paze kao kap vode na dlanu – govori Tonka, jedna od brojnih pacijenata koje je kao djecu operirao dr. Bill Novick.

Danas odrasli ljudi, kao male operirao ih je čuveni američki kardijalni kirurg dr. Novick, koji je sa svojim timom između 1993. i 2003. dolazio u RH i izveo 634 operacija srčanih mana najmlađih, koje se tada u Hrvatskoj nisu mogle operirati. Njih 40-ak okupilo se danas u organizaciji udruge Veliko srce malom srcu, kako bi s dr. Novickom obilježili 30 godina od tog jedinstvenog angažmana, ključnog za hrvatsku pedijatrijsku kardiologiju.

Mnogi su bili emotivni, a dr. Novick je kazao kako mu je danas poseban dan te je jako sretan jer su mala djeca koju je operirao, danas odrasli i zdravi ljudi. – Današnji dan je sjećanje na jednu veliku akciju zahvaljujući kojoj su spašeni mnogi životi – kazao je za Večernji list dr. Ivan Malčić, ugledni hrvatski liječnik specijaliziran za pedijatrijsku kardiologiju, čiji su rad i doprinosi u području dječje kardiologije znatno unaprijedili dijagnostiku, liječenje i skrb za djecu s kardiološkim problemima u Hrvatskoj i šire.

Kupnja aparata za fetalnu ehokardiografiju 2002. godine bila je prekretnica za zdravstveni sustav u Hrvatskoj, omogućivši rano otkrivanje srčanih mana kod još nerođenih beba.

POVEZANI ČLANCI:

Zahvaljujući zajedničkim naporima Udruge i donacijama, ovaj napredni uređaj postavljen je u KBC-u Zagreb. Ta je inicijativa omogućila pravovremene medicinske intervencije, poboljšavajući zdravstvene ishode i spašavajući mnoge dječje živote. Hrvatska obrtnička komora tada na čelu sa Stjepanom Šafranom imala je značajnu ulogu u nabavi aparata. Skupu su nazočili i veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes i dr. Marija Bubaš, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, a prikazan je i dokumentarni film o dr. Billu Novicku.

>> FOTOGALERIJA Ovo je najmanji, najniži i najgušće naseljeni otok na Jadranu: Najviša nadmorska visina mu ne prelazi 1,25 metara

Zagreb: Američki dječji kardijalni kirurg Bill Novick susreo se s pacijentima kojima je spasio život
1/13
Ključne riječi

Komentara 7

18
188
19:13 07.07.2024.

Konačno vijest koja je dobra

JO
jocoudriga
20:33 07.07.2024.

Zbog ovakvih svijet i postoji.

Avatar IvanR
IvanR
21:55 07.07.2024.

Naklon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije