HRABROST NA DJELU

FOTO HGSS-ovci o akciji spašavanja stranih planinara: 'Čuli su se jauci. To su veliki gubici krvi'

Foto: HGSS
1/6
30.07.2022.
u 21:56

U akciji spašavanja su sudjelovali članovi GSS-a iz Ogulina, Bjelovara, Zadra i Zagreba.

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u petak su izvukli dvoje ozlijeđenih stranih planinara, nastradalih u odronu kamenja na planinarskoj stazi u kanjonu Velike Paklenice. Jedan planinar zadobio je vanjski prijelom natkoljenice, dok su kod drugog unesrećenog utvrđene posjekotine i ogrebotine. Obojica su prebačena do hitne pomoći.

Članovi HGSS-a Alen Turkalj i Mario Golem ispričali su za Dnevnik Nove TV kako je išla akcija spašavanja.

"Centar 112 zatrpali su pozivima usputni penjači i šetači jer su čuli da se nešto dogodilo, da je bio odron kamenja, koji se naravno i čuo. Čuli su se jauci i povici. Svatko tko se našao na putu i imao signala, pozivao je Centar 112", kazao je Turkalj i dodao da je u petak u kanjonu bila dežurna ekipa HGSS-a iz stanice Ogulin s četiri člana i Mario Golem iz stanice Bjelovar.

1/6

Troje članova HGSS-a bilo je na mjestu nesreće nešto nakon podneva.

"Kolega i ja smo čekali u podnožju, u našem takozvanom bunkeru, u oružarnici, da dobijemo dojavu što nam još treba od opreme jer smo imali dojavu da su ozljede dosta teške", opisao je Turkalj te dodao kako su u 12:15 dobili dojavu i pripremili druga nosila i drugi medicinski ruksak te ostale potrepštine.

Unesrećeni su imali teške, po život opasne ozljede.

"To su veliki gubici krvi i tu je vrijeme jako bitno da se ozlijeđena osoba što prije transportira u hitnu medicinsku pomoć i u bolnicu", rekao je Golem.

VIDEO: Imate devizni račun s eurima? Evo što će promijeniti od 1. 1. 2023.

Ključne riječi

Komentara 1

FU
Fusnota
22:51 30.07.2022.

Vrijeme da se počne naplaćivati. Postoji putno osiguranjw za par eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije