IMPOZANTNA GRAĐANA

FOTO Najveći heliodrom za hitnu pomoć u Hrvatskoj pri završetku: Primat će najveće i najteže helikoptere

Slavonski Brod: Betonska konstrukcija novog helidroma uz bolnicu "Dr. Josip Benčević"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
28.09.2024.
u 10:50

Poligon kružnog oblika promjera 25,4 metra podignut je iznad tla na stupovima visine sedam metara. Mostom i koridorom povezan je sa zgradom kirurgije i objedinjenim hitnim bolničkim prijemom

Helidrom u krugu brodske bolnice polako poprima svoj konačan izgled. Impozantna građevina bit će najmodernija i najveća te vrste u Hrvatskoj. Vrijedna je pola milijuna eura, a financira se uglavnom sredstvima Vlade SAD-a, uz sufinanciranje Vlade RH. Moći će primiti najveće i najteže helikoptere u službi hitne medicinske pomoći. Betonska konstrukcija je gotova, a kompletna izgradnja trebala bi biti završena do kraja ove godine. Cilj projekta je brže i efikasnije zbrinjavanje i spašavanje životno ugroženih pacijenata, koje će helikopterima prebacivati u kliničke centre u Zagrebu i Osijeku.

Stupovi od sedam metara

Priča s izgradnjom helidroma u Slavonskom Brodu započela je još 2017. godine. Tada je najavljeno kako će brodska Opća bolnica dr. Josipa Benčevića, uz one u Zagrebu (KBC Dubrava), Karlovcu i Osijeku, biti jedna je od četiri medicinske ustanove u Hrvatskoj kojima će američka vlada donirati poligone za slijetanje helikoptera. Helidrom je, prema prvotnoj zamisli, trebao biti izgrađen na krovu bolnice, no od toga se odustalo. Nova lokacija pronađena je unutar kruga ustanove i to uz samu zgradu nove Poliklinike.

Poligon kružnog oblika promjera 25,4 metra podignut je iznad tla na stupovima visine sedam metara. Mostom i koridorom povezan je sa zgradom kirurgije i objedinjenim hitnim bolničkim prijemom. Projekt koji bi brodskoj bolnici trebao donijeti novu dimenziju uključuje izgradnju monolitne AB konstrukcije, čelične konstrukcije, instalaciju vodovoda i odvodnje te prometnicu. Prema najavama, projekt je trebao biti realiziran već do početka 2018. godine, no taj je rok zbog nepredviđenih problema odavno probijen i sve se poprilično odužilo. No u međuvremenu je izabran novi izvođač i radovi su opet intenzivirani.

POVEZANI ČLANCI:

– Helidrom će nam zasigurno pomoći u podizanju usluge korisnicima. Ovo je još jedan iskorak naše bolnice ka regionalnoj bolnici ovog dijela Hrvatske – rekao je prije dr. Josip Samardžić, ravnatelj brodske bolnice. Slavonski Brod kao lokacija izgradnje nije izabran slučajno. Radi se o gradu koji se nalazi na samoj granici Europske unije i kroz koji prolazi dugačka dionica autoceste na kojoj se nerijetko događaju teške prometne nesreće.

Spašavanje u 'zlatnom satu'

Helidrom je po svojim tehničkim karakteristikama u potpunosti prilagođen bržem i efikasnijem transportu životno ugroženih pacijenata. Nakon što helikopter sleti na objekt, pacijenta će se dizalom spuštati na razinu komunikacije sa zgradom bolnice, u kojoj je Objedinjeni hitni bolnički prijem, a na katu kirurgija, Odjel za intenzivno liječenje te svi prateći sadržaji potrebni da se spasi ljudski život. Bit će osvijetljen i prilagođen za noćno slijetanje te će biti osigurano softversko praćenje dolaska i odlaska helikoptera.

U bolnici ističu kako će im poligon za slijetanje helikoptera uvelike pomoći u podizanju kvalitete usluge njihovim korisnicima. Objekt će im puno značiti, jer će njihova ustanova sada biti u mreži HEMS-a (Helikopterska hitna medicinska pomoć) u kojoj će aktivno sudjelovati kao središte za Slavoniju i Posavinu, a u budućnosti možda i za sjevernu Bosnu. Iskustva država koje već imaju organiziranu hitnu helikoptersku medicinsku službu poput Njemačke, Švicarske ili Velike Britanije pokazala su da se smrtnost pacijenta smanjuje između 35 i 52 posto.

Ovakva hitna služba osigurava da se unutar "zlatnog sata" omogući adekvatna medicinska skrb u slučajevima prometnih nesreća, teških kardiovaskularnih problema i kod drugih po život opasnih bolesti, ali i siguran transport medicinskog osoblja, lijekova, opreme, pa i ljudskih organa za transplantaciju.

– Drago nam je što smo prepoznati kao centar koji je svojim znanjem, strukom, iskustvom i dosadašnjim radom zadovoljio postavljene kriterije za izgradnju helidroma. Želimo biti uvježbani i opremljeni za refleksnu reakciju i adekvatan odgovor u slučaju velikih nesreća – istaknuo je ravnatelj Samardžić.

>> VIDEO Plovidba nabujalim Dunavom

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Aurel
Aurel
11:02 28.09.2024.

pa dobro tko je tu lud??? zar nije bilo sto puta i jeftinije i logičnije na zemlji asfaltirati krug promjera 50 metara, a u krugu 100 metara posječi drveće???

NK
Najam krova
12:41 28.09.2024.

Tko je dao ovaj prijedlog ili ima previše love ili mu je logika otišla k vra*u.

LI
light10
11:20 28.09.2024.

Uvjek bi bilo problema. U većini slučajeva u Americi preferiraju visinu. Zbog nakupljenog lišća, kamenja sa tla. Lopatice rotora bi sve to pobacale okolo. I održavanje je bolje i čistije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije