CVJETANJE MORA

FOTO Ovako danas izgleda more u Puli: Riječ je o fenomenu koji može trajati tjednima

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/30
07.08.2024.
u 18:33

"Fenomen se ne događa samo u Jadranu nego i u drugim dijelovima Sredozemlja i nekim svjetskim morima", navodi znanstvenica Daniela Marić Pfannkuchen

Cvjetanje mora, koje je zabilježeno u Puli, izvanredna je prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uvjetima, kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton. Ono se, kako pojašnjava Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (ZZJZDNZ), najčešće pojavljuje krajem lipnja i početkom srpnja

Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije sluzave nakupine se uglavnom nalaze na površini predstavljajući vizualno neugodnu pojavu za kupače, ali i potpuno bezopasnu za ljudsko zdravlje ako se radi o bakteriološki čistom moru. Nošena morskim strujama često je prisutna na plažama, pogotovo u popodnevnim satima, navela je za ZZJZDNZ Dolores Grilec, dipl.ing.

Prvi zapisi o cvjetanju mora, kako dodaje, za Jadran datiraju iz 18. stoljeća, intenzivnije se pojavljuje od 1988. godine, a od 2000. godine pojavljuje se svake godine. Cvjetanje mora je prirodna pojava koja se povremeno javlja i u otvorenim i u obalnim vodama, ali zabrinjava što je intenzitet i učestalost ovih pojava sve rašireniji, češći i dugotrajniji, što se sasvim sigurno velikim dijelom može pripisati negativnom utjecaju aktivnosti čovjeka na prirodu općenito (klimatske promjene) i na sam morski ekosustav (putem otpadnih voda i različitih drugih aktivnosti), ustvrdila je. 

 

GALERIJA Cvjetanje mora na plažama u Puli
1/29

Daniela Marić Pfannkuchen, znanstvenica rovinjskog Centra za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković, komentirala je za Istarski.hr trenutnu situaciju te kazala kako sluzave nakupine mogu biti raznih boja, oblika i veličina. 

"Obično se počnu nakupljati u dubljim slojevima, a zatim isplivaju, najčešće zbog mjehurića plina zarobljenih u sluzi, koji ih izdižu na površinu. Vjetrovi i površinske struje ih tijekom dana najčešće nose prema obali, gdje se nakupljaju, uglavnom u zatvorenim uvalama, lukama i plažama", pojasnila je te rekla da pojava može trajati od nekoliko tjedana do tri mjeseca.

"Nažalost ne možemo predvidjeti trajanje fenomena, ono ovisi o vremenskim prilikama i cirkulaciji u području sjevernog Jadrana. Pretpostavlja se da bi jača bura i maestral pomogli da fenomen prije završi. Fenomen se ne događa samo u Jadranu nego i u drugim dijelovima Sredozemlja i nekim svjetskim morima", navodi znanstvenica.

Ključne riječi

Komentara 2

BI
billynik
20:05 07.08.2024.

Po obicaju pretjerujete, nikad nije trajalo tjebnima a moze preko noci nestati.

Avatar gusjenica
gusjenica
19:10 07.08.2024.

Bez obzira na sve, država koja se misli baviti turizmom mora imati specijalizirana plovila koja mogu usisavanjem i filtracijom smanjii ove pojave na važnijim plažama. Ovo je ipak sve po površini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije