SJEDNICA IZVANREDNOG STOŽERA CZ

FOTO Vrhunac vodnog vala u Hrvatskoj je u srijedu, ne očekuju se veći problemi

Zoran Đuroković
Foto: Branimir Bradarić
1/8
18.09.2024.
u 13:52

Koliko je ovaj vodni val ozbiljan govori i podatak kako je u lipnju ove godine u Batini zabilježen vodostaj od 642 cm te da će on za nekoliko dana biti i do metar viši. To znači i puno veće količine vode ali i puno veće pritiske na nasipe

Vrhunac vodnog vala na Dunavu kod Batine očekuje se tijekom iduće srijede ali on, prema sadašnjim procjenama, ne bi trebao uzrokovati veće probleme uz rijeku u Hrvatskoj. Rekao je to poslije današnjeg izvanrednog sastanka stožera Civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije Zoran Đuroković napominjući kako su Hrvatske vode i svi drugi zaduženi za obranu od poplava spremni.

- Niti na jednoj u reci u Hrvatskoj, osim na dijelu Drave, ne očekujemo nikakve probleme ali je zato postoji potencijalna opasnost za svih 138 kilometara Dunava u Hrvatskoj. Sve smo pripremili i za potencijalno više vodostaje nego što smo imali 2013. godine ali prema sadašnjim procjenama za očekivati je ovog puta za 40-ak centimetara niži vodostaj nego onda – rekao je Đurković u izjavi novinarima.

Napomenuo je kako su za obranu od poplava angažirani brojni radnici kao i da je spreman potreban materijal kao i vreće za postavljanje nasipa. Građanima koji žive uz Dunav, a čije kuće su potencijalno ugrožene, podijeljene su vreće za pijesak i pijesak kako bi i sami mogli učiniti nešto za potrebe obrane ako bude potrebe. To se prije svega odnosi na građane koji žive na Zelenom otoku kao i u naseljima Opatovac, Mohovo, Šarengrad i Iloku. Spremno je i 300 vojnika koji će biti angažirano ako za to bude potrebe. Kada je riječ o obrani od poplava u Vukovaru tu će se zečji nasipi, kao i uvijek kod tako visokih vodostaja, postavljati na otoku sportova gdje je proteklih godina napravljen zid na razini +680 cm. Biti će dodatno osigurana i obala Dunav kod središnjeg gradskog trga.

- Kada je riječ o obrani od poplava u Vukovaru tu smo obranu pripremili za +725 cm s tim da ne očekujemo tako visok vodostaj. Međutim, bolje je i da dio vreća ostane iznad vode nego da se pojavi problem. Tu treba biti oprezan jer su sve to prognoze i vrhunac vodnog vala je 400 kilometara od Hrvatske. U prilog nam ide i sunčano vrijeme i činjenica da nećemo imati novih padavina – rekao je Đuroković.

POVEZANI ČLANCI:

Kako god gotovo sigurno će tijekom idućih dana, kako vodostaj Dunava bude rastao, bit proglašene izvanredne mjere obrane od poplava što onda znači i 24-satne obilaske nasipa i ugroženih područja. Naime, tada djelatnici Hrvatskih voda obilaze sva ta područja kako bi vidjeli u kakvom stanju su nasipi, dolazi li do procjeđivanja, postoji li nestabilnost temeljnog tla…- Neophodno je potencijalni problem uočiti na vrijeme i onda odmah djelovati jer će poslije biti kasno – istakao je Đuroković.

Koliko je ovaj vodni val ozbiljan govori i podatak kako je u lipnju ove godine u Batini zabilježen vodostaj od 642 cm te da će on za nekoliko dana biti i do metar viši. To znači i puno veće količine vode ali i puno veće pritiske na nasipe. - Naši nasipi su konstruirani za takvo što a i redovito se održavaju – napomeno je Đuroković. Ovako visok vodostaj Dunava donosi i neke druge opasnosti pa se tako zabranjuje plovidba rijekom i ne preporučuju se bilo kakve avanture na vodi. Problem su i brojne naplavine koje moćna rijeka kupi na obali. Kako je vodostaj visok i uz neke industrijske objekte postoji i mogućnost neplaniranog zagađenja rijeke tako da se i kontinuirano vrše i analize vode Dunava.

GALERIJA Pripreme za visoke vodostaje

Zoran Đuroković
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije