Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći bjegovi iz zatvora

Francuski kriminalac Pascal Payet dva puta je bježao kao u filmu – helikopterom

 Iako se čak podvrgnuo plastičnoj operaciji i izmijenio izgled, uhićen je dva mjeseca nakon spektakularnog bijega
Foto: Reuters
1/3
01.09.2016.
u 13:55

Payet je 2007. službeno postao zatvorenik pod visokim nadzorom, smješten je u samicu, ali ni to ga nije spriječilo da iz zatvora pobjegne još jednom

Payet je 2007. službeno postao zatvorenik pod osobito visokim nadzorom, smješten je u samicu, ali ni to ga nije spriječilo da iz zatvora pobjegne još jednom

Francuski kriminalac i ubojica Pascal Payet (53) jedan je od rijetkih zatvorenika koji ne samo da je bježao iz zatvora, i to dva puta, već se vraćao u zatvor kako bi izvukao druge zatvorenike i to na prilično spektakularan način. Umjesto da iz zatvora pokuša izaći tako da ga nitko ne primijeti, Payet je, naime, bježao helikopterima.

Payetova specijalizacija bila su razbojstva u novčarskim ustanovama, a u studenom 1997. u gradu Salon-de-Provence sudjelovao je u pljački blindiranog vozila punog novca parkiranog ispred banke tijekom koje je došlo do pucnjave. Jedan je zaštitar ubijen i to nakon što je Payet u njega ispalio čak 14 metaka. Uspio je pobjeći prije dolaska policije, a uhićen je u Parizu dvije godine poslije.

Ulovljen zbog pomaganja

Zbog ubojstva zaštitara i oružane pljačke, osuđen je na 30 godina zatvora. Payet je završio u zatvoru u mjestu Luynes u kojem je vrlo brzo tijekom redovne dnevne rekreacije počeo planirati kako će pobjeći. Naime, u to vrijeme u velikom broju zatvora u Francuskoj prostor za vježbanje bio je na krovu i Payet je u otvorenom krovu uočio svoju priliku za bijeg.

Svoju šansu za prvi bijeg Payet je vidio u otvorenom krovu na kojem su zatvorenici vježbali

Kako je točno to isplanirao, nikada nije otkriveno, no poznato je da se 12. listopada 2001. ukrcao u helikopter, koji je ranije oteo njegov pomagač Frederic Impocco, i to je bio Payetov prvi bijeg iz zatvora. Payetov pomagač uhićen je svega nekoliko dana poslije i priveden na ispitivanje u Pariz, no osuđenom ubojici nije bilo traga.

Dok se skrivao od vlasti, umjesto da se negdje pritaji, bjegunac je odlučio pomoći nekadašnjim kolegama iz zatvora pa je u travnju 2003. organizirao još jedan bijeg zračnim putem. Ovoga puta slobode su se domogla trojica zatvorenika. No, organiziranje tog bijega Payeta je stajalo slobode jer su svi bjegunci uhićeni nakon svega tri tjedna. Zbog svog bijega osuđen je na još šest godina, a zbog organiziranja bijega trojici drugih zatvorenika, dobio je još sedam godina zatvora.

Budući da je u dva navrata nasamario cijeli zatvorski sustav, Payet je tijekom služenja kazne bio pod iznimnim nadzorom, a ćeliju i zatvore je mijenjao svakih nekoliko mjeseci kako bi se spriječila bilo kakva mogućnost ponovnog bijega. Nezadovoljan uvjetima u zatvoru, kao i činjenicom što je u 30 mjeseci zatvoreništva promijenio devet zatvora, Payet je objavio otvoreno pismo, a u zatvoru Metz započeo je i štrajk glađu.

Gomilao godine zatvora

Osude zbog ranijih grijeha samo su se gomilale, kao i broj godina koje je jedan od najnadziranijih zatvorenika u Francuskoj trebao odslužiti. Tijekom 2007. i službeno je postao zatvorenik pod osobito visokim nadzorom pa je smješten u samicu. No, izolacija i nemogućnost komuniciranja s drugim zatvorenicima Payeta nisu spriječili da se po drugi put domogne slobode. I ovoga puta to je učinio u velikom stilu i to na vrlo znakovit dan. 

Naime, 14. srpnja, na francuski nacionalni praznik, Dan pada Bastille, Payet je odletio iz strogo čuvanog zatvora u gradu Grasse na jugoistoku Francuske. Nakon što su prethodno oteli helikopter i pilota iz zračne luke Mandelieu u Cannesu, četvorica muškaraca maskiranih kapuljačama i naoružana vatrenim oružjem sletjela su na krov zatvora. Upali su u zatvor kada je stražarima započinjala noćna smjena te su se domogli ćelije broj 913 u kojoj je bio smješten Payet. Iz zatvora su kasnije izvijestili da su muškarci razvalili dvoja vrata samice, izvukli zatvorenika te se vratili na krov gdje ih je čekao spreman helikopter.

Prema tvrdnjama upravitelja zatvora, zatvorski čuvari nisu mogli niti zapucati prema bjeguncima. Cijela akcija Payetova izvlačenja iz zatvora trajala je svega pet minuta nakon čega su se svi ukrcali na helikopter, a sletjeli su u blizini bolnice u mjestu Brignoles na mediteranskoj obali. Bijeg su nastavili kopnenim putem, a pilota su pustili neozlijeđenog.

– Nisu uopće bili nasilni. Odmah su mi rekli da mi se neće ništa dogoditi ako ću slijediti njihove upute – izjavio je pilot nakon što su ga pustili. Koliko je Payetovo oslobađanje iz strogo čuvanog zatvora bilo dobro organizirano, govori podatak da je od krađe helikoptera do puštanja pilota prošlo svega sat vremena.

Za opasnim bjeguncima ubrzo je izdan europski uhidbeni nalog pa Payet nije dugo uživao na slobodi. Iako se čak podvrgnuo plastičnoj operaciji kako bi izmijenio svoj izgled, uhićen je svega dva mjeseca nakon spektakularnog bijega i to u španjolskom gradu Mataro kod Barcelone. S dvojicom pomagača vrlo brzo je transferiran u Francusku i zatvoren, no iz sigurnosnih razloga, lokacija zatvora javnosti nije poznata. Zbog posljednjeg bijega dobio je još pet godina zatvora.

>> Pravosudni policajci spriječili veću tragediju: Kada su provalili u ćeliju, maloljetnik je bio bez svijesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije