SVE JE TO OD LOŠEG VINA

Francuski vinari osuđeni zbog prodaje lažnog vina Amerikancima

crvena bičikleta
AFP
18.02.2010.
u 08:42

Dvanaest vinara i trgovaca vinom iz Carcassonea udružilo se u prijevari kojom je u SAD otišlo 18 milijuna boca lažnog pinot noira, prodavanog pod popularnom etiketom Red Bicyclette.

Dvanaest beskrupuloznih vinara je više nego udvostručilo svoje prihode tako što je najvećoj američkoj tvrtki za veletrgovinu vinom, E and J Gallo, prodalo 13,5 milijuna litara lažnog pinot noira, koji je u SAD prodavan pod popularnom markom "Red Bicyclette". Otkriveni su kad je francuska carina uočila da su u Ameriku izvezli više te sorte vina nego što je u dotičnoj regiji uopće proizvedeno.

Sud je procijenio da su optuženi namjerno i opetovano jeftinija vina označavali kao skuplji i kvalitetniji pinot noir da bi ga prodali skuplje, i da su tom prijevarom zaradili sedam milijuna eura više. Cijena po kojoj su nabavljali pinot noir bila je 58 eura po hektolitru, znatno niža od službene tržišne cijene od 97 eura, a jeftinija lokalna vina prodavala su se po 45 eura.

- Omjer njihove prijevare uzrokovao je ozbiljnu štetu vinima iz Languedoca, za koje su Sjedinjene Američke Države bitno tržište – rečeno je u presudi kojom su vinari-prevaranti osuđeni na uvjetne zatvorske kazne u trajanju od jednog do šest mjeseci te globe u rasponu od 1500 eura do najveće kojom je oglobljen Sieur D'Arques - 180.000 eura.

Odvjetnik Sieur D'Arquesa branio je svoje klijente tvrdnjom da se nijedan američki kupac nije požalio na vino, dok je odvjetnik trojice drugih optuženih ustvrdio da je vino koje su prodali Amerikancima "imalo karakteristike pinot noira".

E&J Gallo, koji sa suđenjem nisu imali veze, povukli su "Red Bicyclette" iz prodaje

Komentara 1

OB
-obrisani-
09:04 18.02.2010.

To ni moguče!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije