Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirakul 30

Geodetski fakultet osim kupnje Land Rovera nabavio i luksuznu jahtu

Mirakul 30
Grginic Yachting
24.04.2023.
u 14:15

Tvrtka navodi da je brod namijenjen za krstarenja, a Geodetski fakultet je raspisao natječaj za " radnim plovilom". Dekanov odgovor je  bio da je riječ o “čestom korištenju u sklopu istraživanja na projektu HIDROLAB”

Geodetski fakultet je novcem iz EU fondova kupio jahtu. Kao svrhu povlačenja novca naveli su uporabu za terenska istraživanja. Osim procesa kupnje jahte, navodi se da prije spomenuti Land Rover profesor Boško Pribičević koristi u privatne svrhe.

Isti profesor, vodio je Europski projekt kojim je kupljen brod Mirakul 30, renomiranog hrvatskog brodograditelja Grginich jahte d.o.o. Dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo opravdava ovaj potez kao "terensku mjernu kampanju diljem Jadrana",  piše Telegram. Grginich jahte d.o.o., jedina je tvrtka koja se javila na natječaj. Zanimljivo je i da tvrtka nudi svoj Mirakul 30 koji dimenzijama u milimetar odgovara zahtjevima Fakulteta: dugačak je baš 9,20 metara i širok 3,03 metra.

Tvrtka navodi da je brod namijenjen za krstarenja, a Geodetski fakultet je raspisao natječaj za " radnim plovilom". Dekanov odgovor je  bio da je riječ o “čestom korištenju u sklopu istraživanja na projektu HIDROLAB

Podsjetimo, jahta je nabavljena u sklopu EU projekta “HIDROLAB – Integrirani hidrografski sustav za održivi razvoj morskog ekosustava” koji je ukupno vrijedan 7,5 milijuna kuna, financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a osvojili su ga na natječaju Ulaganje u znanost i inovacije Ministarstva znanosti još 2019. godine.

Osim što brod ne posjeduje opremu za hidrografska istraživanja, brod je prodan daleko ispod cijene. Naime početna cijena broda je iznosila 120 tisuća eura, dok je brod prodan za 79 400 eura. Razlog zbog kojeg je puštena cijena, kao i preinaka broda, nigdje nije službeno upisana, a dekan je još jednom odbio dati odgovore na ova pitanja. Tvrtka Grinich jahte također je odbila dati informacije o ovom bizarnom slučaju.

 

Ključne riječi

Komentara 2

US
ustrajan
15:53 24.04.2023.

Balkanci svako korito nazivaju jahtom a to sto nema zahodske skoljke nije vazno jer to se moze obaviti po balkanski "u more"!

PV
prcko.vita
15:32 24.04.2023.

Što bi rekao Šojić, sve za preduzeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije