Pašteta od vrganja u lisnatom tijestu, domaća kokošja juha s rezancima i žličnjacima od jetre, tjestenina punjena somom na kremi od buče, štrukli na juhu, svinjska rebarca s krpicama i zeljem, rolada od kestena; meni je to posebne večere Karlovačke županije koju su za goste pripremili članovi županijske Udruge kuhara na 6. Internacionalnom kongresu tjesteničarstva u Karlovcu.
Knedle i štukli
I dok su gosti uživali u slasnim specijalitetima, domaćini su pokazali da i naša županija ima adute.
– Kod nas se svakodnevno proizvode jela od tjestenine. Treba ih samo predstaviti i više o tome pričati. Evo, ponudili smo i knedle od šljiva bez krumpira, domaće rezance u juhi, a imamo još mnogo specifičnih jela- poručila je naša vrsna kuharica Ivana Vukmanić.
Na dvodnevnom kongresu u Domu OSRH Zrinski okupilo se više od 200 sudionika iz 14 zemalja svijeta. U ime organizatora, direktor tvrtke Robinson Stjepan Odobašić ukazao je na lošu situaciju u Hrvatskoj, koja uvozi čak 60 posto tjestenine. Stoga je ovaj kongres iznimno važan.
Zaštita hrvatske tjestenine
– Prvi je cilj da educiramo kulinarski sektor o svijetu tjestenina. Ovdje su kuhari i predavači iz 14 zemalja i to je vrlo zanimljiva edukacija na praktičan način. Drugi cilj je da pokrenemo zaštitu naših autohtonih hrvatskih tjestenina jer u tom sektoru nemamo ništa zaštićeno- rekao je Odobašić.