Kako se približavaju Božić i Nova godina, tako raste i broj domjenaka i uredskih zabava. Često se tada pretjera s konzumacijom alkoholnih pića što pojedince dovede u nezgodnu situaciju pred šefovima i kolegama.
Jesu li hrvatski zaposlenici pažljivi prilikom konzumiranja alkohola i hrane, ophođenja sa suprotnim spolom te iznošenja svojih osobnih stavova pred nadređenima, otkrio je portal MojPosao u anketi provedenoj na 600 ispitanika.
Rezultati pokazuju da većina ispitanika (51%) uspješno savladava poslovni bonton na druženjima s kolegama i partnerima. Ispitanici kažu da se dobro snalaze u neformalnim situacijama ili objašnjavaju da nema potrebe za neugodom jer su se došli razveseliti starim uspjesima i stvoriti ambijent za nove.
Malo manje od polovice ispitanika (49%) priznaje da su se osramotili na poslovnim druženjima. U svojim komentarima najčešće navode alkohol kao glavni uzrok neugode. Prema osobnoj procjeni razine neugodnosti, 34% ispitanika smatra da se nije značajno osramotilo na poslovnim druženjima. U svojim komentarima navode simpatične nezgode poput nekontroliranog smijeha te ističu sramežljivost ili neiskustvo zbog čega se najradije ne bi ni pojavili na druženju.
Svega 15% ispitanika priznaje da se značajno osramotilo pred svojim šefovima i poslovnim suradnicima. Doživljene neugodne situacije također pripisuju alkoholu. Pojedini zaposlenici nabacivali su se šefici ili jednostavno skinuli odjeću u jeku zabave.
Pa valjda se i robovi mogu malo opustiti.