IZGLASANO U SABORU

Građani će moći kupovati struju od bilo kojeg opskrbljivača iz EU

Zastupnici su prvim jesenskim glasovanjem završili ovotjedni rad Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.10.2021.
u 19:40

Kupci će moći usporediti cijene na tržištu i izabrati onu najpovoljniju

Tijekom prvog jesenskog glasanja Sabor je većinom glasova prihvatio Zakon o tržištu električne energije, čime se preuzima EU direktiva o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište za električnu energiju, što u konačnici znači da će hrvatska kućanstva moći izabrati i kupovati struju od opskrbljivača iz bilo koje zemlje članice EU, ali isto tako da će građani svih zemalja EU moći izabrati i kupovati struju od opskrbljivača iz naše zemlje.

A da bi se kupcima omogućila veća zaštita, informiranost i kontrola računa za električnu energiju, opskrbljivači su obvezni pripremiti besplatan alat koji će kupcima omogućavati uspoređivanje cijena usluga na tržištu kako bi na kraju mogli izabrati onu koja je za njih najpovoljnija i najprihvatljivija.

VIDEO: Stiže novi zakon u struji, evo koje su promjene za kućanstva

Osim podataka o potrošnji i troškovima, računi za električnu energiju ubuduće će sadržavati još neke informacije na temelju kojih će kupci moći uspoređivati svoje važeće ugovore s ponudama drugih opskrbljivača, pri čemu će onda kupac svog opskrbljivača moći i mijenjati, i to u kratkom roku. Naime, kupac će imati jasne uvjete ugovora s opskrbljivačem te će opskrbljivača moći romijeni unutar 24 sata.

Većinom glasova Sabor je prihvatio i Zakon o elektroničkim medijima te Zakon o autorskim i srodnim pravima. Zakon o elektroničkim medijima sad obvezuje na transparentniju objavu podataka o vlasništvu i financiranju medija. Zahvaljujući mnogobrojnim kritikama došlo je i do promjene pa zakon više ne sadrži odredbu prema kojoj bi sami mediji odgovarali za neprimjerene komentare na portalima. Za takve će komentare odgovarati njihovi autori, oni koji su ih i napisali. Mediji će morati tražiti korisnike da se registriraju, pri čemu su mediji korisnike dužni upozoriti na pravila komentiranja i posljedice kršenja tih pravila. Bude li i nakon toga neprihvatljivih komentara, za njih će odgovarati oni koji su time izravno prekršili zakone.

U drugo saborsko čitanje poslane su izmjene Zakona o referendumu, što je opet izazvalo raspravu između oporbe i vladajućih. A HDZ-ov Branko Bačić najavio je da će vladajuća koalicija u utorak donijeti konačni stav o svim kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda. Najavio je i inicijativu za donošenje Etičkog kodeksa saborskih zastupnika

Komentara 13

GO
goran2hr
18:58 01.10.2021.

Otvaraju tržište strancima, tobože u interesu potrošača, a na kraju ionako slijedi - viša cijena. Prodali su svojedobno i telekom - pa smo dobili najskuplje impulse u Europi. Vjerojatno se ovim želi prvo obezvrijediti HEP, da bi ga se onda lakše prodalo strancima.

DU
Deleted user
18:36 01.10.2021.

Hrvatska ima dovoljno plina za svoje potrebe ali zbog vlastite nesposobnosti nije u stanju da osigura tu pogodnost to je dovoljan znak loše politike .a to se odnosi i na el energiju

Avatar kenshi
kenshi
23:46 01.10.2021.

Jedva čekam da kupim struju iz Mongolije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije