PREMINUO OD SNAJPERSKOG HICA

Heroj iza kamere: Smrt Gordana Lederera branitelje je posebno pogodila, agresori nisu dali da ga helikopter spasi

Foto: Arhiva VL
1/6
10.08.2024.
u 14:08

Pogođen je metkom iz neprijateljskog snajpera, snimajući akcije branitelja u vrijeme srpskih napada na Pounje. Neprijatelj nije dopustio da po ranjenog Lederera doleti helikopter i da ga prebaci u Zagreb, te je od rana preminuo

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice kod Spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž" u subotu je obilježena 33. godišnjica pogibije snimatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Gordana Lederera, ubijenog u 33. godini na snimateljskom zadatku, 10. kolovoza 1991. u srpskom napadu na Pounje. “Gordan nije bio samo ratni snimatelj i izvjestitelj HRT-a, on je svjedok vremena, neprijatelj ga nije zaustavio i Gordan je zauvijek upisan u hrvatsku povijest, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, neposredni svjedok Ledererova ubojstva. Njegova će Banijska praskozorja, poručio je, zauvijek ostati dio hrvatske povijesti, istine o Domovinskom ratu u kojima se zorno prikazuje istina o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

Gordanova smrt branitelje je posebno pogodila, rekao je ministar Medved, podsjećajući kako je Lederer svojim snimkama prenosio istinu o Domovinskom ratu, o počecima velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali i emocije, hrabrost i želju za slobodom svih hrvatskih branitelja.

Lederer je dao život za istinu

“Gordan Lederer riskirao je život kako bi istina o velikosrpskoj agresiji odjeknula svijetom, hrabro i neustrašivo položio je život za istinu. Njegova kamera bila je nepobjedivo oružje u borbi istine protiv laži", rekao je Medved, koji je bio neposredni svjedok Ledererova ubojstva i nastojanja da mu se spasi život. Ledererova supruga, Ana Lederer kazala je da je 10. kolovoza 1991. najteži dan u životu njihove obitelji, ali da, unatoč tuzi i boli, osjeća neizmjeran ponos. "Za nas, koji smo s njim dijelili dane, nije bio samo snimatelj, bio je jedan od nas, naš prijatelj i naša potpora. Bili smo svjesni njegove uloge, kako bi cijeli svijet saznao istinu o velikosrpskoj agresiji. Gordan Lederer dao je život za istinu", podsjetila je Ana Lederer.

VEZANI ČLANCI:

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan zahvalio je svima koji čuvaju uspomenu na Lederera. „Njegova predanost istini neka nam bude inspiracija da se borimo za istinu i pravdu u svemu što radimo“, rekao je. 

Banijska ratna praskozorja

“Gordan Lederer  sebe nije vidio ni kao legendu, ni kao heroja, samo je htio pošteno i odgovorno raditi ono što je znao da radi najbolje i što su se rijetki usudili, ali nitko na njegov način”, rekao je zamjenik župana SMŽ Mihael Jurić i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora.

“Nema tog odličja koje je jednako vrijedno odličju koje je u kolektivnom sjećanju zaslužio Lederer, ništa se ne može mjeriti s poštovanjem i ljubavlju koju osjećamo za našeg junaka, za pobjednika, jer Gordan Lederer je pobijedio, dobio je najtežu bitku, savladao je laž, nadživio zlo i ostao vječno mlad, ponosan i jak", rekao je Jurić. 

Ledereru su počast odali i predstavnici gradova Zagreba i Pakraca, izaslanstvo HRT-a predvođeno pomoćnikom glavnog ravnatelja Renatom Kunićem, kolege ratni izvjestitelji HRT-a, predstavnici Granične policije, brojnih udruga iz Domovinskog rata.

Lederer je ubijen na Čukur brdu,  10. kolovoza  1991. na radnom zadatku. Pogođen je metkom iz neprijateljskog snajpera, snimajući akcije branitelja u vrijeme srpskih napada na Pounje. Neprijatelj nije dopustio da po ranjenog Lederera doleti helikopter i da ga prebaci u Zagreb, te je od rana preminuo. Iza sebe je ostavio mnoge dokumentarističke snimke o prvim danima Domovinskog rata, koje su kasnije montirane u legendarna 'Banijska ratna praskozorja'.

FOTO Impozantna građevina koja privlači poglede: Izgrađen jedan od najimpresivnijih mostova u Europi

1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije