Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HHO upozorava na teške riječi i senzacionalizam medija i politike o stanju u Hrvatskoj

hho-hr.jpg
import
27.10.2008.
u 17:25

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) upozorio je danas da se politika i mediji trebaju kloniti teških riječi i senzacionalističkih poruka u definiranju stanja u Hrvatskoj nakon niza ubojstava i nasilja jer to, po mišljenju HHO-a, samo izaziva dodatne napetosti, strah i zbunjenost u najširim slojevima pučanstva.

- Hrvatska se ni u čemu ne može uspoređivati s Bejrutom, kao što to čini premijer Sanader, a oblici nasilja koje vidimo ovih dana nikako se ne mogu kvalificirati kao terorizam, kao što posve pogrešno tvrde premijer Sanader, predsjednik Mesić, ali i velik dio medija - piše u priopćenju koje je za HHO potpisao Ivan Zvonimir Čičak, osnivač i počasni predsjednik te nevladine udruge koji je krajem rujna, nakon gotovo deset godina izbivanja, ponovno primljen u HHO.

U toj udruzi smatraju da pozivi na izvanredno stanje govore o pravnoj i političkoj nepismenosti dijela elite, ali i o mogućim skrivenim namjerama pojedinaca iz njezinih redova.

- Hrvatska u cijelom proteklom ratu nije imala ni jednog dana izvanrednog stanja iako su za to postojali valjaniji razlozi od trenutačnog stanja u zemlji - ističu u HHO-u.

Tvrde da su pozivi na uvođenje smrtne kazne i radikalizam u obračunu s mafijom izravno usmjereni protiv europskih stečevina te da zaustavljaju put prema EU.

Podsjećaju da je EU postavio uvjete i okvire koji određuju načelne metode borbe protiv organiziranog kriminala te da se od Hrvatske samo traži vjerodostojnost u provođenju europskih pravnih normi.

U HHO-u smatraju da Hrvatska već ima velik broj zakona kojima se može učinkovitije obračunavati s mafijom, ali da u državnim strukturama donedavno nije bilo odgovarajuće političke volje za takav obračun, ponajprije stoga što, kako kažu, "kraci mafije dosežu do najviših vrhova vlasti".

U HHO-u drže da Hrvatska već sada može oduzeti nezakonito stečenu imovinu svakome tko ju je stekao protuzakonito ili utajom poreza te da stoga nije potrebna nova politička kampanja koja, po njihovu mišljenju, neodoljivo podsjeća na komunističke kampanje ispitivanja podrijetla imovine.

- Hrvatska može i mora pooštriti potrebne mjere i zakone, no više od toga potrebno je dosljednije djelovanje depolitiziranih policijsko-pravnih i financijskih ustanova - navodi se u priopćenju te se dodaje da je "političko arbitriranje u sudskim i policijskim imenovanjima jedno od ključnih uzroka nepostojanja učinkovite pravne države".

U HHO-u pozdravljaju napore novih ministara i policijsko-obavještajnih djelatnika u borbi protiv organiziranog kriminala, ali upozoravaju da se "ništa ne postiže podgrijavanjem histerije i raspirivanjem radikalizma" te da se u svim državnim i medijskim poslovima moraju poštovati temeljna ljudska prava.

Kažu da su posebno zabrinuti medijskim nadmetanjem manirom "što gore to bolje", naročito kod onih koji ne poštuju činjenice i nužni oprez u izvještavanju i koji još uvijek njeguju ideologijsko novinarstvo.

- Ako nas iskustvo pukanićevštine u medijima ičemu uči, onda je to zacijelo koliko takva vrsta novinarstva pogoduje nezakonju i pravnom nihilizmu - završio je Čičak priopćenje HHO-a.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije