Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTROMAR:

Subvencioniranjem kredita više od 2330 obitelji povoljnije došlo do stana

Predrag Štromar
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
22.12.2017.
u 12:22

Štromar je na predbožićnom druženju s novinarima kazao kako je projekt subvencioniranja stambenih kredita u početku skeptično prihvaćen, no kako je jako dobro prošao te je mnogo obitelji dobilo svoje stanove i počelo graditi kuće.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u petak kako je putem projekta subvencioniranja stambenih kredita povoljnije do stana došlo više od 2330 obitelji, a taj i projekt energetske obnove zgrada označio je najvažnijim ovogodišnjim projektima tog ministarstva.

Štromar je na predbožićnom druženju s novinarima kazao kako je projekt subvencioniranja stambenih kredita u početku skeptično prihvaćen, no kako je jako dobro prošao te je mnogo obitelji dobilo svoje stanove i počelo graditi kuće.

Smatra da je to možda dobar projekt i za budućnost s obzirom na to da je na neki način utjecao na tržište, na građevinsku industriju, a u konačnici i pomogao građanima.

Kako je naveo, vrijednost kupoprodaje nekretnina i izgradnje novih kuća iznosila je približno 1,5 milijardi kuna.

Na pitanje novinara hoće li i iduće godine biti tog projekta, Štromar je kazao da je proračun za 2018. već donesen, u njemu za njega nisu osigurana sredstva, ali to ne znači da neće tijekom godine.

Drugi projekt koji u ministarstvu kontinuirano provode, a trenutno je u 'jednom većem zamahu', jest energetska učinkovitost zgrada i smanjenje potrošnje energije.

Postoji velik interes za trenutni natječaj za zgrade u javnom sektoru, a od 15. siječnja su moguće i prijave, podsjetio je Štromar.

Kako je naglasio, trenutno za taj projekt imaju osigurano 380 milijuna kuna sredstava iz Europske unije, a za općine, gradove i županije postoje i posebna sredstva u fondu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Štromar procjenjuje da će vrijednost zahtjeva uvelike nadmašiti 380 milijuna kuna, a sve zainteresirane pozvao je da se prijave. Nakon što se utvrde svi zahtjevi, eventualno će se moći alocirati sredstva iz nekih drugih proračuna, napominje. 

Prijedlog nagodbe za Agrokor još će se mijenjati

Upitan zašto je Hrvatska narodna stranka (HNS) protiv nacrta nagodbe koji je predložila izvanredna uprava Agrokora, Štromar je rekao kako Agrokor ide u svojem smjeru, kako je ovo tek prvi prijedlog nagodbe, kako je on na vrijeme predložen te ima još dosta mjeseci za usklađenje svega.

"HNS želi da naši domaći dobavljači i industrija budu u ravnopravnom ili boljem položaju prema drugima te da se osiguraju ona radna mjesta koja bi se potencijalno mogla ugasiti. Naša je želja da gospodarstvo bude stabilno i nakon što se potpiše nagodba", kazao je Štromar, koji je i zamjenik predsjednik HNS-a.

Na pitanje je li o svemu razgovarao s partnerima u Vladi, odgovorio je da "razgovaraju i razgovarat će u Vladi, a ne preko medija".

Pogledajte galeriju kako Ivan Vrdoljak izabran za predsjednika HNS-a:

Predrag Štromar
1/12

Također, ustvrdio je da je 'lex Agrokor' u početnom smislu izvršio svoju samu srž, u smislu ostanka radnih mjesta, a nije došlo ni do urušavanja hrvatske ekonomije.

Situacija je stabilna, treba pričekati završetak nagodbe, a prijedlog nagodbe će se još "dosta mijenjati", smatra Štromar. 

Komentara 7

DU
Deleted user
13:31 22.12.2017.

ako se nekima to ne svidja kako smo napravili neka uzmu kofere i neka idu u njemacku i tocka

DU
Deleted user
13:20 22.12.2017.

minstre stromaru kamaze na kredite moraju biti do 3 % i zaposleni moraju imati place od kojih ce moci zivjeti vase parcijalno subvencioniranje je bez veze sa bilo cime... zasto ne pomognete blokiranima koji su izlozeni kamatarenju blokiranj hrvati biti bi trebali vratiti samp glavnicu i to na otplatu ili sa mogicnoscu javnih radova uz odgovatajucu placu Ali vi ne zelite i ne znate voditi ni drzavu ni financije vi ne znate voditi nista jer da znate ne bi hrvati bkezali iz domovine

Avatar botoksmanija
botoksmanija
13:46 22.12.2017.

Tko to mi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije