Afera Offside

Hoće li država na namještenim utakmicama zaraditi 200.000 €?

'18.04.2011., Trgovacki sud, Petrinjska 8, Zagreb - Pripremno rociste u slucaju Offside u kojem je optuzeno 15 nogometasa Croatia Sesveta, Varteksa i Medjimurja. Jasmin Agic.  Photo: Marko Prpic/PIXSE
'Marko Prpic/PIXSELL'
19.05.2011.
u 07:39

Dok su šestorica nogometaša prihvatila USKOK-ovu ruku i nagodila se, o krivnji ostalih odlučit će sud

Dugogodišnje priče o tome kako nam je nogomet kaljuža u kojoj se odvijaju različite kriminalne djelatnosti poput namještanja utakmica svoju službenu potvrdu dobile su u prosincu lani kada je USKOK podigao optužnicu u slučaju Offside kojom se 21 osoba teretila za namještanje 11 utakmica Prve hrvatske nogometne lige. Od podizanja optužnice do početka suđenja proteklo je pet mjeseci, a od 21 prvobitno optuženog na optuženičku klupu sjest će njih – 15. Ostala su šestorica procijenila kako im je pametnije prihvatiti ruku pruženu iz USKOK-a, priznati krivnju i pristati na ponuđenu kaznu, bez mnogo razmišljanja. Među njima su bila i trojica organizatora kladioničarske afere – Vinko Šaka, Admir Suljić i Dino Lalić – koji su osuđeni na po godinu zatvora svaki. Uz to presudom im je određeno da moraju vratiti milijun protupravno stečenih eura, a u međuvremenu država im se uknjižila na imovinu vrijednu 750.000 eura.

Šestorica priznala krivnju

Osim njih trojice nagodbu s USKOK-om potpisali su i bivši igrači Međimurja Mario Darmopil i Danijel Mađarić, koji su osuđeni na osam, odnosno sedam mjeseci zatvora zbog primanja mita te menadžer Mario Marenić koji je uvjetno osuđen na godinu dana i dva mjeseca zatvora uz rok kušnje od četiri godine.

Ostali, nogometaši Varteksa, Croatije iz Sesveta i Međimurja, a među optuženima su i neka zvučna imena poput Jasmina Agića, Andrije Balajića, Miljenka Mumleka... danas će sjesti na optuženičku klupu pred sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim će predsjedati sutkinja Gordana Mihaela Grahovac. Suđenje će početi iznošenjem obrana jer su šestorica okrivljenika – Agić, Dario Šušak, Ivan Banović, Mario Čižmek, Marko Guja i Saša Mus – priznali krivnju. Tijekom postupka trebale bi se preslušati i snimke tajno snimljenih razgovora optuženika, u kojima su se oni služili šiframa, kako bi prikrili traženje novca, a predviđeno je i saslušanje nekolicine svjedoka. U postupku će se moći koristiti i presudama izrečenim šestorki koja se nagodila s USKOK-om, a država bi u cijelom slučaju mogla i “zaraditi”, jer bi optuženicima, bude li presuda osuđujuća, trebalo oduzeti 200.000 eura protuzakonito stečene koristi.

Prema USKOK-ovoj optužnici, optuženici se terete za različita djela – od primanja mita, davanja mita, prijevare do protuzakonita posredovanja, a počinjena su od ožujka do lipnja 2010. Optuženici su, prema optužnici, prema prijašnjem dogovoru uplaćivali uloge na kladionicama, na unaprijed dogovorene rezultate.

Sofisticirana prijevara

Cijena utakmice bila je između 20.000 i 40.000 eura, a sudionici namještanja poslije dogovorenih poraza dobiveni su novac dijelili među sobom.

O koliko je sofisticiranoj prijevari bila riječ svjedoči i podatak da se posebno pazilo na raspored igrača u momčadi pa je tako za uspješan “posao” na svoju stranu bitno bilo pridobiti vratara, dva obrambena igrača – stopera te još najmanje dvojicu ili više veznih igrača.

Komentara 4

MA
Majur
11:53 19.05.2011.

hahaha....vidi ti naseg ljepotana agica hahaha.....Varanja na tekmama je bilo u jugi,ima kod nas,ima po cijelome svijetu.....samo neki to bolje skrivaju i znaju kad je dosta.....

KR
kreont
08:14 19.05.2011.

Najgori primjer korupcije je naša vlada. Ovi su uspjeli tek okrenuti 1m €, a vlada je hapila cijeli naš porez i još mnogo više.

OB
-obrisani-
10:35 19.05.2011.

trebalo je nas obeštetit pa igrali smo......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije