Varaždinska županija

Hrabriji seljaci požurili na tržište, drugi se boje mraza u travnju

'varazdin/medjimurje, 29.03.2010., varazdin, ilustracija, pocela je sjetva Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
29.03.2010.
u 17:50

U ludbreškom je kraju zbog ilovače tlo još vlažno, a Vidovčani su već iskoristili pjeskulju.

Ljudi su počeli sijati zob, ječam, stočni grašak, krumpir, ali još ne kukuruz – kaže 27-godišnji Krunoslav Mužić, orač iz Svetoga Petra Ludbreškog.

U ludbreškom kraju, kaže, više je ilovače pa je zemlja još vlažna od kiša. Teže se prolazi traktorom i za sijanje su se odlučili tek oni koji imaju manje površine. No u vidovečkom je kraju više pijeska pa su seljaci prošarali polja. Sijalo se i sadio krumpir, luk, grašak...

Duga zima i snijeg odgodili su radove. Onome tko na tržište stigne prije drugih, pripast će vrhnje s kolača.

– Zima je napokon prošla, vrijeme je. Iznimka su djeteline i trave te kukuruz, s kojima se može pričekati do polovice travnja – kaže Mara Bogović, savjetnica za ratarstvo u HZPSS-u.

Krunoslav Mužić zasijat će 20 hektara kukuruza za prodaju, a na polje će krenuti oko 10. travnja.

– Na dubini od 7 centimetara temperatura mora biti viša od 12 stupnjeva – kaže i dodaje da je gnojivo, kada ga je kupovao prije par tjedana, bilo na razini prošlogodišnjeg. No kako je počela sjetva, kaže, cijena je porasla 35 do 40 kuna.

Svemu što se sada sije ili sadi dodaje se osnovno NPK gnojivo. Krenula je i prihrana ozimih žitarica (pšenice, zobi i ječma), koja je također kasnila zbog snijega. Onima koji ih nisu pognojili na jesen, preporučuje se 200-300 kilograma NPK po hektaru. Ako pak nisu propustili jesensku dužnost, valja im žitarice prihraniti sa 150 do 200 kilograma KAN-a po hektaru, što vrijedi i za uljanu repicu posijanu u kolovozu, savjetuje Mara Bogović.

Valja napomenuti da je u srijedu zadnji dan za upis zakupljenog poljoprivrednog zemljišta kod Agencije za plaćanje u Vodotornju. Bez toga nema poticaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije