KOLATERALNA ŽRTVA

Hrvati, ništa osobno, blokirat 
ćemo ratifikaciju pristupnog ugovora

zastava eu
Tomislav Miletić/Pixsell
25.05.2012.
u 20:08

Ne prođe li ratifikacija, Njemačka bi pritisnula premijera Tuska, a on bi morao pristati na zahtjeve opozicije, kaže L. Dorn

Hrvati, žao nam je, ništa osobno, ali morat ćemo blokirati ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u našem parlamentu, kaže u razgovoru za Večernji list član konzervativne, opozicijske stranke Solidarna Poljska Ludwig Dorn.

Inicijativa njegove stranke ima jasan politički cilj, iako je moralno dvojbena – jedino na taj način moći će opozicija prisiliti predsjednika države i premijera Donalda Tuska da započnu pregovore o promjeni ustava te o odnosima Poljske i EU, što su dosad odbijali. Tako se Hrvatsku prvi put postavlja kao moguću kolateralnu žrtvu i predmet ucjene i trgovanja za unutarnjopolitičke ciljeve.

Hrvatska najjače oružje

– Hrvatska je najjače oružje koje imamo na raspolaganju. Punim smo srcem podržavali ulazak Hrvatske u EU, zato na glasovanju nećemo biti protiv, nego suzdržani, no u Poljskoj imamo važnijih problema, a ovo je jedini način – objašnjava Dorn.

No, kako opozicija misli izvesti taj manevar? Solidarna Poljska treba prvo osigurati potporu stranke od koje se odcijepila Pravo i pravda, s kojom dijeli EU platformu. Uspije li i ratifikacija ne prođe, bio bi to jak udar na premijera Tuska.

Irska odbila Lisabonski sporazum pa nikome ništa

– Ne samo da bi mu ugled pao, već bi zasigurno bio pod pritiskom iz Europe da sredi stvari u zemlji i da ratifikacija prođe. Svima je stalo da Hrvatska uđe u EU. Hrvatska je, recimo to tako, pod političkim protektoratom Njemačke i ona bi još jače pritisnula Tuska. Onda bi on morao sjesti s nama i razgovarati i čak pristati na naše zahtjeve – kaže Dorn te nabraja zahtjeve: referendum za ulazak u eurozonu, odlučivanje o fiskalnom paktu kvalificiranom većinom...

– Za pitanje ratifikacije treba kvalificirana dvotrećinska većina – kaže Dorn i zaključuje:

– Uz našeg 21 zastupnika te 135 iz stranke Pravo i pravda, imamo je. I ne bojimo se da će nam se takvo ponašanje obiti o glavu. Irska je odbila Lisabonski sporazum na referendumu pa nikomu nije bilo ništa.

Komentara 85

Avatar neidemdalje
neidemdalje
20:16 25.05.2012.

samo blokirajte i nedajte se ometati , što se mene tiče možete i glasati protiv ratifikacije , živi bili...

Avatar madcap
madcap
20:16 25.05.2012.

\"Nothing personal, its only bussines.\" - ovu rečenicu do sad sam čuo jedino u mafijaškim filmovima.

M1
marin_11
21:39 25.05.2012.

Hvala poljaci !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije