Sputnjik V

Hrvati zatrpali rusko veleposlanstvo pitanjima o cjepivu, stigao službeni odgovor

Vaccination with Gam-COVID-Vac component 2 in Vladivostok, Russia
Foto: YURI SMITYUK/Newscom/PIXSELL
1/2
09.02.2021.
u 15:23

Istaknuli su da se, kao diplomatsko predstavništvo, ne smiju baviti nabavom, isporukom, distribucijom i/ili prodajom cjepiva

Iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj oglasili su se povodom brojnih upita hrvatskih građana vezanih uz rusko cjepivo "Sputnjik V". Poručili su da do sada nisu dobili nikakav službeni zahtjev od hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva te da se, kao diplomatsko predstavništvo, ne smiju baviti nabavom, isporukom, distribucijom i/ili prodajom cjepiva.

Napominju i da su za uvoz bilo kakvih lijekova u Republiku Hrvatsku potrebne odgovarajuće dozvole državnih tijela i nadležnih institucija Europske unije.

"Istodobno, priopćimo kako je veleposlanstvo spremno uložiti sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga te za maksimalno brzo rješenje pitanja isporuke cjepiva ruske proizvodnje ako budemo imali inicijativu od hrvatskih vlasti. Nažalost, do sada nismo dobili nikakvog službenog zahtjeva od hrvatske strane u vezi ss nabavom ruskog cjepiva.

Ujedno skrećemo pozornost na notu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske od 29. siječnja u kojoj se radi o planiranoj kampanji cijepljenja za predstavnike diplomatskog zbora u Hrvatskoj te svih inozemnih građana koji borave na teritoriju Hrvatske. Svi detalji moraju biti objavljeni na web stranici Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske", priopćeno je iz veleposlanstva.

Rusija ne vjeruje da je moguće dostaviti svoje cjepivo Sputnjik V Europskoj uniji prije svibnja ili lipnja, rekao je u utorak čelnik zaklade zadužene za distribuciju cjepiva. 

Kirilj Dmitriev, čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF), za državnu televiziju Rossiya 24 rekao je kako "su velike dostave u EU moguće samo nakon dovršetka masovnog cijepljenja u Rusiji“. 

RDIF je odgovoran za međunarodnu prodaju Sputnjika V koji je već odobren u nizu zemalja. 

Cjepivo se daje u dvije doze, a Europska agencija za lijekove (EMA) još ga nije odobrila za upotrebu u Europskoj uniji.  Ako bi bio odobren, Sputnjik V bi pomogao EU-u koji se nosi s nestašicom cjepiva, suprotno dogovoru sa zapadnim proizvođačima koji su se ranije obvezali na dostavu većih količina. 

Proteklih dana se Moskva i EMA u javnosti spore oko toga je li RDIF uopće prijavio cjepivo za odobrenje, prenosi agencija dpa. 

"Nadamo se da će naša prijava biti brzo provjerena i da u toj proceduri neće biti političkih argumenata, nego da će se evaluirati na temelju činjenica“, rekao je Dmitriev. 

Sputnjik V je 91 posto djelotvoran protiv covida-19, pokazalo je istraživanje objavljeno prošli tjedan u medicinskom časopisu The Lancet. 

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar mrkyyy
mrkyyy
15:35 09.02.2021.

Haha svaka čast Rusima za dobar marketing :D

BA
bardonkaldian
16:09 09.02.2021.

Ja bih ipak malo pričekao. Rusi u medicini 20. st. nisu napravili praktički ništa. Možda je ovo trenutak za njihov proboj, no, valja biti oprezan....

VJ
vjekoslavkatalina
16:21 09.02.2021.

Sve je to isto sranje a tko ima bolji epp zaradit ce dva dolara vise od konkurencije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije