Hrvatska i Slovenija imaju rijetko dobre odnose. Granica maknuta u stranu, fokus na lakše rješivim problemima

storyeditor/2022-03-28/PXL_280322_92737775.jpg
Slavko Midžor/PIXSELL
30.03.2022. u 18:45

No osvoji li sljedeći mandat, a u Sloveniji je uvijek jako teško složiti vladu, to je šansa koju Hrvatska i Plenković moraju iskoristiti i s Janšom kao sugovornikom, ma kakav on bio u drugim područjima, napraviti najbolje moguće za stanovnike obje države

Tek je šačica država na svijetu koje se mogu pohvaliti onim što dijele Hrvatska i Slovenija. Države nikad nisu ratovale, jezici su dovoljno slični, industrije su kompatibilne, stanovnici povezani jedni s drugima.

Ali ipak, odnosi dviju država od osamostaljenja uvijek su bili obilježeni neuralgičnim točkama proizašlima iz raspada bivše država, prije svega granicom, pa onda i starom štednjom, a Slovenija se nije libila koristiti, točnije zloupotrebljavati, bilateralna pitanja za šire odnose, kao što je ulazak Hrvatske u EU, pa i jedno vrijeme blokada ulaska u OECD.

Naposljetku, tu je i kontaminirana arbitraža, zbog koje bi svaka država morala izgubiti vjeru u dobronamjernost susjeda. Ključni trenuci zaoštravanja odnosa između dvije države redom su se događali prije izbora - te incidenti s ribarima, te bojkoti slovenskih proizvoda - baš kako bi mobilizirali javnost.

I trajalo bi to unedogled. Promjena rakursa došla je s Andrejem Plenkovićem. Od države s kojom smo gotovo imali zamrznute odnose, Slovenija je postala gotovo država od najvećeg povjerenja, što se vidi i kad je Plenković nekoliko puta ovlastio slovenskog kolegu Janeza Janšu da zastupa Hrvatsku na EU summitima.

S Janšinim prethodnicima, Marjanom Šarecom i Mirom Cerarom, takve suradnje nije bilo. Ona će se nekima činiti teško prirodna - Janšu će rijetki vidjeti kao bliskom Plenkoviću po shvaćanju demokracije i vladavine prava, prvenstveno slobode medija i sudstva, te po populističkoj vladavini koja obilježava slovenskog čelnika. No ipak, odnosi su zatoplili s više nego pragmatičnim pristupom otopljavanju odnosa i rješavanju problema.

Onaj najveći, granice, gurnuta je u stranu jer je pitanje kompleksno, i pravno i politički, a manevarski prostor premijerima sužen. U međuvremenu, fokus je na pitanjima i suradnji koja se može nastaviti, izvan konteksta graničnog spora. Janša će na izbore za manje od mjesec dana i sad sigurno nije trenutak u kojem bi povukao bilo koji potez koji bi se imalo mogao interpretirati, makar i krivo, djelovao kao ustupak Hrvatskoj.

No osvoji li sljedeći mandat, a u Sloveniji je uvijek jako teško složiti vladu, to je šansa koju Hrvatska i Plenković moraju iskoristiti i s Janšom kao sugovornikom, ma kakav on bio u drugim područjima, napraviti najbolje moguće za stanovnike obje države.

 

Komentara 11

SL
slavenZadravec
19:43 30.03.2022.

Hrvatska i Slovenija imaju, obzirom na broj spornih pitanja, vrlo civilizirane odnose.

SS
simpatican.simpa
01:18 31.03.2022.

Naravno i ovo je veliki uspjeh našeg Andreja, svaka mu čast.

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
19:30 30.03.2022.

Hrvatska i Slovenija imaju rijetko dobre odnose. Granica maknuta u stranu, fokus na lakše rješivim problemima a schengenska žilet žica stoji stabilno, čvrsto, prijateljsko i pravedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije