Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
33. OBLJETNICA

Hrvatska vojska slavi svoj dan: Plenković i Milanović se izbjegavali na svečanoj akademiji

Zagreb:  Svečana akademija povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/76
Autori: Hina, Večernji.hr
28.05.2024.
u 14:07

Obilježavanju su prisustvovali premijer Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministri Ivan Anušić, Tomo Medved, Davor Božinović, Josip Dabro, Gordan Grlić Radman i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomir Kundid.

Ključni događaji:

  • Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske obilježava se ove godine od 27. do 30. svibnja nizom događanja u Zagrebu, u vojarnama i gradovima diljem Hrvatske
  • Središnje obilježavanje Dana Hrvatske vojske održalo se u utorak, 28. svibnja
  • U utorak su se položili vijenci i zapalili svijeće na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i na krematoriju
  • Svečana akademija održala se u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" u Zagrebu s početkom u 11 sati. Prisustvovali su joj predsjednik Zoran Milanović, ali i premijer Andrej Plenković

 

Tijek događaja:

14:10 Susret između Plenkovića i Milanovića na svečanoj sjednici prošao je bez formalnog pozdrava i rukovanja. Predsjednik i premijer samo su se kratko kimnuli glavom jedan drugome. Na snimkama se može vidjeti kako je Plenković, koji je već bio sjeo, pogledao u smjeru dolaska predsjednika Milanovića, te nakratko pogledao prema praznom stolcu sa svoje desne strane, možda očekujući da će Milanović sjesti upravo tu. Međutim, predsjednik je produžio dalje i sjeo dva stolca dalje, pored Ivana Anušića. Na taj način su Anušić i Kundid činili tampon zonu između Milanovića i Plenkovića.

Kako je susret izgleda, pogledajte ovdje.

28.05.2024. Zagreb - Svecana akademija povodom obiljezavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, Zoran Milanovic, Andrej Plenkovic Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL


14:00 Nakon svečane sjednice premijer Plenković je, na komentar kako predsjednik Republike Zoran Milanović nije zadovoljan količinom ulaganja i stanjem u vojsci, novinarima poručio da se sjete "kakva su u njegovom mandatu bila materijalna prava hrvatskih vojnika ili ulaganja u zrakoplovstvo, kopnenu vojsku, mornaricu".

Podsjetio je kako je danas najavio velika strateška ulaganja u vojsku - najsuvremenije samohodne haubice, dalekometne lansere raketa, višenamjenski brod uz ophodne brodove koji će se dovršiti, dodavši kako je riječ o ozbiljnim investicijama. "Nastojat ćemo da tih 24 posto za modernizaciju i, nadamo se, dva posto izdvajanja za obranu u najširem smislu, što je obaveza i cilj svih NATO saveznica, bude svrhovito, inteligentno investirano - od većih plaća za vojnike, do privlačenja mladih u poziv vojnika i posebnih obuka na kojima radi ministar Anušić", istaknuo je Plenković.

Na komentar novinara da se ponovno nije pozdravio s predsjednikom, odgovorio je kako su tu radi Hrvatske vojske. Upitan je li pozvan na prijem na Pantovčaku, rekao je kako ima druge obaveze. Također je kazao da se neće kandidirati za predsjednika Republike.


11:00 U 11 sati počela je svečana akademija, koja se održava u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" u Zagrebu. Njoj prisustvuju predsjednik Zoran Milanović, ali i premijer Andrej Plenković.

28.05.2024. Zagreb - Svecana akademija povodom obiljezavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, Zoran Milanovic, Andrej Plenkovic Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

10:30 Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je u utorak čestitku u povodu Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, prilikom čega je istaknuo kako snaga vojske nije samo u naoružanju i opremi nego u ljudstvu.

Medved je u čestitki naveo kako je Hrvatska vojska izrasla u suvremenu oružanu silu, koja je spremna odgovoriti svim sigurnosnim izazovima te da je nabavka višenamjenskih borbenih aviona Rafale kruna opremanja i modernizacije naših Oružanih snaga. "No, znamo da snaga vojske nije samo u naoružanju i opremi, nego prije svega u ljudstvu, našim vojnikinjama i vojnicima koji su spremni i osposobljeni za sve zadaće, na ponos svoje domovine i u službi svome narodu", rekao je ministar.

Vojnicima i braniteljima čestitao je Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske te im poručio ostanu 'predani vojnom pozivu, odani svom narodu i domovini vjerni'. Medved je pri tome podsjetio kako su jake snage MUP-a i ZNG-a te dragovoljci iz cijele Hrvatske i šire, predvođeni prvim predsjednikom Tuđmanom, ostvarili vjekovni san Hrvata o samostalnoj hrvatskoj državi.

Rekao je i kako se s ponosom prisjeća povijesnog dana otprije 33 godine - svečanog postrojavanja Zbora narodne garde, iz kojega je izrasla pobjednička Hrvatska vojska. "Slika hrvatskih vojnika i redarstvenika postrojenih na zagrebačkom stadionu u Kranjčevićevoj bila je poruka ohrabrenja našem narodu da smo spremni boriti se pa i umrijeti za Hrvatsku", podsjetio je, istaknuvši kako braniteljima dugujemo vječnu zahvalnost.


9:50 Predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom je položio vijence na Gradskom groblju Mirogoj povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.

28.05.2024., Zagreb - Predsjednik Vlade Andrej Plenković Plenković s izaslanstvom položiti vijence na Gradskom groblju Mirogoj povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL


9:40 Predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima sudjelovao je u obilježavanju Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenca kod spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi Zbora narodne garde 28. svibnja 1991. na stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

28.05.2024., Zagreb - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sa suradnicima sudjelovao je u obiljezavanju Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Obiljezavanje je zapocelo polaganjem vijenca kod spomen-ploce na mjestu prve smotre postrojbi Zbora narodne garde 28. svibnja 1991. na stadionu u Kranjcevicevoj ulici. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL


9:30 Ministar obrane Ivan Anušić čestitao je u utorak 33. obljetnicu Hrvatske vojske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske, poručivši kako nastavljaju graditi vojsku koja će uvijek biti spremna odgovoriti i odvratiti bilo kakvu primisao pretenzije na naš teritorij.

"Ponosni na 33 godine slavne povijesti Hrvatske vojske, nastale zahvaljujući dragovoljcima koji su se praktički bez naoružanja suprotstavili tada daleko nadmoćnijem agresoru, ponosni i na sustavno jačanje i modernizaciju hrvatske oružane sile, nastavljamo graditi i osnaživati Hrvatsku vojsku koja će u svakom trenutku biti spremna odgovoriti, ali i odvratiti bilo kakvu primisao pretenzije na naš teritorij", rekao je Anušić. Više čitajte ovdje.


9:00 U povodu obilježavanja 33. godišnjice ustrojavanja Hrvatske vojske, održat će se svečana akademija na kojoj će predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović uručiti pripadnicima Oružanih snaga pohvalnice za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća. 

VEZANI ČLANCI:

Predviđen je prigodni govor predsjednika Milanovića. Obilježavanju će, u 11 sati, također prisustvovati predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministri Ivan Anušić, Tomo Medved, Davor Božinović, Josip Dabro, Gordan Grlić Radman i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomir Kundid.

Prije toga će, u 9 sati na gradskom groblju Mirogoj, izaslanstva MORH-a i Glavnog stožera Oružanih snaga položiti vijence u spomen parku "Glas Hrvatske žrtve – Zid boli", ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

GALERIJA Velike novosti: Megaprojekt koji će transformirati promet u Novom Zagrebu trebao bi početi već ovoga ljeta

Zagreb:  Svečana akademija povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske
1/61

Komentara 1

Avatar razbojnik404
razbojnik404
21:30 28.05.2024.

Milanovića ste proglasili p r e m i j e r o m - tko pak vam je predsdjnik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije