Hrvatski sabor izglasovao rebalans ovogodišnjega državnog proračuna

03.04.2009.
u 12:17

Iako su neki zastupnici nacionalnih manjina koji su dio vladajuće kolacije uskratili potporu rebalansu, Hrvatski sabor donio je rebalans državnog proračuna za ovu godinu. Za Vladin prijedlog rebalansa glasovalo je 79 zastupnika, protiv je bilo njih 59, a suzdržano dvoje (haesesovac Stipe Gabrić Jambo i zastupnica češke manjine Zdenka Čuhnil).

Rebalansom je predviđeno smanjenje rashoda za 5,4 milijarde kuna - sa 126,9 na 121,5 milijardi kuna. Pritom se planira smanjenje plaća za 1,4 milijarde kuna u što nije uključeno zdravstvo gdje se još 400 milijuna kuna planira uštedjeti neotvaranjem novih radnih mjesta. Tako bi, po procjenama Vlade, ukupne uštede zbog vraćanja osnovice plaća na prošlogodišnju razinu i nepovećanja zapošljavanja u zdravstvu bile 1,8 milijarda kuna.

Prije glasovanja o rebalansu, vladajuća većina je na prijedlog Vlade odbila svih 19 zastupničkih amandmana koje je podnio HNS i njima tražio preraspodjelu ukupno 536 milijuna kuna.

Prije glasovanja, Milorad Pupovac kazao je da SDSS rebalans neće podržatijer, iako sudjeluje u Vladi i parlamentarnoj većini, nije bio pozvan sudjelovati u njegovoj izradi.
- Glavni problem više nije samo novac, glavni je problem možemo li se dogovarati o stvarima od zajedničkog interesa - kazao je Pupovac.

U Vladi ističu kako je cilj rebalansa proračuna očuvanje socijalnih prava, odnosno zaštita socijalno najugroženijih te da se neće dirati mirovine, sredstva za socijalnu skrb, porodiljne naknade i dječji doplatak.


Sanader: Koalicija ide naprijed

Zbog upravo izglasanog rebalansa proračuna premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo iako za njega u hrvatskom parlamentu nisu digli ruke zastupnici SDSS-a, inače koalicijskog partnera. Za razliku od njih rebalans je dobio potporu SDSS-a u Vladi, što govori da i među njima, ocijenio je Sanader, postoje različita gledišta. U krizi moraju nositi svi dio tereta pa i Srbi, odnosno nac manjine, poručio je premijer. Podsjetio je da je koalicija na vlasti i prije imala teških pitanja poput priznanja Kosova ili ukidanja ZERP-a, no i dalje ćemo o svemu razgovarati u duhu koalicijske suradnje, poručio je premijer. (S. M.)


Miroslav Šeparović novi sudac Ustavnog suda

Miroslav Šeparović novi je sudac Ustavnog suda, odlučio je Hrvatski sabor, budući da je jedino on, od ukupno petero kandidata koji su ušli u uži krug za izbor troje ustavnih sudaca, dobio natpolovičnu potporu zastupnika na tajnom glasovanju.
Šeparović, bivši ministar pravosuđa i bivši ravnatelj HIS-a te poznati odvjetnik, dobio je 92 od potrebnih najmanje 77 glasova saborskih zastupnika. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije