RASKID IZMEĐU HRVATSKE I SFRJ

Sabor je na današnji dan 1991. donio povijesnu odluku: 'Istekao moratorij - zbogom Jugoslavijo!'

08.10.2022.
u 07:07

Povijesnu odluku Sabor je donio dan nakon što je istekao tromjesečni moratorij na odluku o samostalnosti Hrvatske od 25. lipnja, i nakon što su dan prije zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore, tadašnje sjedište Vlade i prvog predsjednika Franje Tuđmana. Zbog sigurnosti, zastupnici su povijesnu odluku jednoglasno donijeli u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Hrvatski sabor u subotu obilježava svoj Dan, u spomen na 8. listopada 1991. kada je donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala neovisna država. Povijesnu odluku Sabor je donio dan nakon što je istekao tromjesečni moratorij na odluku o samostalnosti Hrvatske od 25. lipnja, i nakon što su dan prije zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore, tadašnje sjedište Vlade i prvog predsjednika Franje Tuđmana.

Zbog sigurnosti, zastupnici su povijesnu odluku jednoglasno donijeli u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Bili su to teški dani za Hrvatsku suočenu sa srpskom i agresijom JNA.

''Prolazila je tada naša domovina teške ratne strahote i razaranja koja su znatno otežala naše početne pozicije u odnosu na ostale post-komunističke zemlje'', podsjetio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković te istaknuo zaslužne zbog kojih živimo u demokratskoj i suverenoj državi.

„Zahvaljujući viziji i odvažnosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, nesebičnom davanju svakog hrvatskog branitelja te doprinosu brojnih znanih i neznanih hrvatskih ljudi danas živimo u demokratskoj i suverenoj Hrvatskoj“, rekao je Jandroković koji će u subotu biti domaćin građanima koji odluče posjetiti Sabor.

Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora

Nakon što ga je zadnje dvije godine omela pandemija, Sabor u subotu organizira Dan otvorenih vrata, a građani će, bez najave, u saborsku zgradu moći ući od 10 do 17 sati i uz stručno vodstvo razgledati dvorane i protokolarne prostore koji nisu dio uobičajenih programa obilaska za posjetitelje.  

''Srdačno ih pozivam da nam se pridruže na ovoj strani Trga svetog Marka'',  rekao je Jandroković koji je i zastupnike pozvao da se susretnu s građanima.

Građani će u zgradu Sabora moći ući na glavni ulaz, s Trga sv. Marka broj 6, uz uobičajeni sigurnosni pregled, u skupinama od četrdeset posjetitelja. Program razgledanja traje oko 30 minuta.

Za posjetitelje iz inozemstva organiziran je program obilaska na engleskom jeziku u 10:30 i u 15 sati. Osobama koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima osiguran je pristup bez čekanja u redu. 

Dan otvornih vrata manifestacija je koja se u Saboru održava od 2013. i uvijek okupi velik broj zainteresiranih građana iz zemlje i inozemstva.

>> Više tekstova iz iz arhive Večernjeg lista možete pronaći ovdje

Komentara 8

DU
Deleted user
07:48 08.10.2022.

U to vrijeme je Večernji još bio hrvatsko glasilo.

KO
koraknaprijed
07:33 08.10.2022.

Živjela Hrvatska!

DU
Deleted user
13:36 08.10.2022.

mala ukrajina, kakao vam se da imbecilno laprdati po portalu vecernjeg, imate razne srbijanske portale kao informer, kurir i ostali ili mozda ruske. Sretno vam bilo. Pitanje inteligencije , volite li vise mrak sadasnjice u Ukrajini, ili svjetlo koje bi moglo obasjavati! Citat: " i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije