Besplatni obroci za školarce

Hrvatski školarci bi trebali dobiti besplatan obrok u školama: Brojne prepreke koče napredak

Obrok u školama
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
23.02.2023.
u 15:04

Ideja je ovo koja se proteže još od prosinca protekle godine, no mali broj kuhinja, ali i osoblja limitira napredak

Naši školarci nemaju redovite i zdrave prehrambene navike. Istraživanja Eurostata iz 2019. godine pokazuju da pripadamo naciji koja se među prvima bori s pretilošću u Europskoj uniji. Pomak ka zdravijem načinu funkcioniranja i života svakako bi bio osiguran školski obrok u sklopu školske kuhinje. Ideja je ovo koja je predložena još protekle, 2022. godine u prosincu, a za sada je zaživjela tek u nekoliko hrvatskih škola u punom sjaju.

Naime, u ponudi školarcima su obroci poput sendviča, voća, žitarica i svega onog što ne zahtjeva kuhanje. Topli obrok u nekim će školama ipak morati pričekati, jer nedostaje modernih kuhinja, ali i kadrova. Taj se problem planira riješiti putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) putem kojeg će se donirati za modernizaciju školskih kuhinja i njihovo potpuno osposobljavanje.

I druge zemlje uvažavaju hrvatski primjer

Da je ideja o besplatnom školskom obroku dobra dokazuje i činjenica da putem hrvatske strategije kreće i Slovenija koja je doduše već imala besplatan obrok.

Iako je ovo strategija hvalevrijedna, još puno posla je pred obrazovnim sustavom. Naime, mnogi ravnatelji i dalje muku muče s organizacijom glede besplatnih obroka, naročito u manjim školama. Problem leži u tome što bi se svi učenici u maloj kuhinji trebali rotirati unutar 15 minuta, kako bi svatko stigao pojesti svoj obrok pošteno. K tome treba dodati kako mnoge škole ni nemaju modernizirane kuhinje, pa obroke pokušavaju nabaviti zajedničkim snagama, udruženi s drugim školama putem dostavnih vozila.

Za dobru realizaciju potrebno je strpljenje

Ravnatelji osnovnih škola složni su u činjenici da trebaju vrijeme. Obećavaju kako će se strategija besplatnih obroka ispuniti, no dok se ne zadovolje tehnički uvjeti, moraju se snalaziti. Osim kuhinja, nedostaje i školovanog kadra. Ponajviše kuharica i kuhara, ali tu su još i spremačice, čistačice i pomoćno osoblje. Ono što se može jamčiti jest da djeca neće ostati gladna. Obrok će dobiti prema tehničkim uvjetima i trenutnim mogućnostima – bilo hladni ili topli.

Foto: Envato

Iz grada Zagreba konkretno su se izjasnili i potvrdili kako bi u drugom polugodištu školske godine 2022/23 besplatnim obrocima trebalo biti obuhvaćeno nešto više od 60.000 učenika. Prema provedenim anketama, postoji dio roditelja koji se izjasnio kako ne želi obrok za svoje dijete u organizaciji škole, no iz grada Zagreba tvrde da „svi koji to budu htjeli – imat će pravo na besplatan obrok“.

Ministarstvo će retroaktivno isplaćivati sredstva školama

Da bi cijeli ovaj projekt funkcionirao u praksi, ideja je da škole troškove pokriju putem vlastitih sredstava, a nakon toga ministarstvo bi taj novac vraćalo retroaktivno, kako bi zapravo anuliralo trošak. Mišljenja oko ovakve strategije podijeljena su. Poneki ravnatelji osnovnih škola smatraju kako se sve trebalo istančano pripremiti, pa tek onda krenuti u realizaciju. Drugi pak misle da je moguće probleme rješavati u hodu i projekt podržavaju.

Uspije li realizacija u potpunosti, mogao bi to biti velik iskorak za domaće obrazovanje, budući da nije više tajna da postoje djeca čiji roditelji više ne mogu priuštiti školsku užinu. Ovakvim rješenjem problema, svaki đak dobio bi jednake uvjete i priliku za bolji i zdraviji razvoj.

Doniramo i školske kuhinje renoviramo“

Koliko je važno da svako dijete u obrazovnom sustavu ima jednaku priliku, svjesni su i u najvećoj prehrambenoj multinacionalnoj kompaniji Podravka koja nizom svojih akcija i donacija pomaže zajednici pa je tako i sada prepoznala potrebu i odlučila osigurati dječje obroke u školama. Naime, kroz akciju „Doniramo i školske kuhinje renoviramo“, Vegeta će uložiti u renovaciju i opremanje školskih kuhinja, a u akciji sudjelujete upravo – Vi.

Kupnjom bilo kojeg Vegeta plavog pakiranja donira se 10 centi upravo za školske kuhinje i njihovu renovaciju, te opremanje. Cilj akcije je da se pomogne trima školama opremiti kuhinje ili blagavaonice kako bi školarci imali kvalitetan i topli obrok. Akcija traje od 15.02.2023 – 15.03.2023. a postoji i nagradni natječaj za škole.

Nagradni natječaj za škole – način sudjelovanja

Putem nagradnog natječaja škole mogu dobiti poklon paket Podravke i printani primjerak brošure “Školski obrok”, uz koju će savjeti za pravilnu prehranu školaraca uvijek biti nadohvat ruke. Natječaj traje do 15.03. a prijaviti se može u dva jednostavna koraka:

  1. Snimi video u trajanju do dvije (2) minute i pokaži nam sve što ne valja. Pazi da veličina videa ne prelazi 400 MB. Kreativna su ti vrata širom otvorena, jer ti biraš tko će i na koji način predstaviti priču svoje škole.

  2. Nakon videa, na raspolaganju imaš 1000 znakova kojima možeš opisati sve što nedostaje ili treba mijenjati u školskoj kuhinji.

Osim kreativnog natječaja i akcije, Podravka je napisala i temeljitu brošuru Školski obrok koja može pomoći u tome da školarac jede zdravo i balansirano. Sastoji se od temeljitih recepata, ali osim toga, objašnjava važnost zdrave i pravilne prehrane s fokusom na nutritivne sastojke. Uz prilog školski obrok moguće je pratiti što se unosi u organizam, ali i koliko je stvarno potrebno. Brošuru je moguće preuzeti ovdje. Iz brošure izdvajamo samo jedan od niza zdravih i nutrijentima bogatih recepata:

PEČENI KRUMPIRI S MLJEVENOM PURETINOM - priprema za 4 osobe

SASTOJCI:
Mljevena puretina – 260 grama
Ulje – 5 grama
Krumpiri – 700 grama
Češnjak – 28 grama
Vegeta – 2,4 grama
Papar – 0,4 grama
Svježa crvena paprika – 160 grama
Svježa žuta paprika – 80 grama
Češnjak – 0,5 grama
Kečap – 80 grama

PRIPREMA:
1. Krumpir narezati na veće komade, skuhati ih da su napola gotovi.
2. Ocijediti, dodati ulje i začine i peći 20 minuta na 200 °C.
3. Mljeveno meso popržiti na ulju. Dodati začine, svježu papriku i kečap.
4. Meso izmiješati s pečenim krumpirima.

Svi detalji natječaja, akcije, ali i mnoštvo ukusnih recepata nalazi se na poveznici. Dobar tek.

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije