SAVEZNIŠTVO

HSLS će ipak ući u Vladu premijera Ive Sanadera

02.01.2004.
u 00:00

HSLS-u mjesta državnih tajnika u ministarstvima gospodarstva, zdravstva, obrazovanja te obitelji

Gotovo je sigurno da će vršitelj dužnosti predsjednika HSLS-a Ivan Čehok i potpredsjednica stranke Đurđa Adlešić danas potpisati sporazum o suradnji sa šefom HDZ-a i premijerom Ivom Sanaderom na temelju kojega će HSLS naći svoje mjesto u aktualnoj vladajućoj garnituri.

Sporazum u slučaju sukoba

- No, s obzirom na izmijenjene okolnosti, vjerojatno nećemo stupiti u puni koalicijski odnos s HDZ-om, nego ćemo potpisati ugovor o pružanju potpore Vladi u parlamentu kao što su već učinile neke stranke. Vladi ćemo dati nekoliko stručnih ljudi za različite resore jer joj i tako želimo pomoći. Mislim da je Sanader proveo svoju namjeru da naministarskoj razini ima jednostranačku Vladu, dok je dužnosti u drugom redu ostavio slobodnima i za druge stranke.

Načelno to možda nije najsretnije rješenje, ali s obzirom na snagu HSLS-a za nas je to možda i bolje od formalne koalicije - kazao je Čehok.

Dodao je kako je za HSLS važno da se u sporazum o potpori Vladi ugradi mehanizam za rješavanje eventualnog sukoba političkih interesa.

To bi značilo, kaže Čehok, da bi se u slučaju da Vlada predloži mjere koje su sukobljavaju s HSLS-ovim programskim načelima zbog čega ih stranka ne bi mogla poduprijeti, o njima pregovaralo.

U utorak, dan prije Silvestrova, Sanader je, podsjetimo, pozvao na radni ručak Čehoka i Đ. Adlešić u Banske dvore i ponudio im da HSLS ipak nađe svoje mjesto u izvršnoj vlasti.

Državni tajnici

HSLS-u su, tako, ponuđena mjesta državnih tajnika u ministarstvima gospodarstva i rada, zdravstva i socijalne skrbi, obrazovanja, znanosti i sporta te obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Osim toga, HSLS bi mogao iz svojih redova regrutirati i određeni broj pomoćnika ministara. Ocjenjuje se da bi ulazak u aranžman s HDZ-om mogao djelovati smirujuće u stranci koja nije dobro primila propast pregovora o ministarskom resoru.

Malo vijeće HSLS-a danas će, prije sastanka stranačkog dvojca sa Sanaderom, raspraviti i model suradnje s HDZ-om i potencijalne kandidate za dužnosti u ministarstvima.

Mladenka Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije