silvano hrelja

HSU ne želi ugroziti Hrvatsku televiziju, ali jeftinija pristojba puno bi značila u krizi

Silvano Hrelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.08.2014.
u 08:00

Prijedlog o RTV pristojbi od 40 kn za siromašniji dio građana, prihvatljiv je Ministarstvu kulture, a podupro ga je i premijer

Nedavni prijedlog čelnika Hrvatske stranke umirovljenika Silvana Hrelje o smanjenju RTV pristojbe sa 80 na 40 kuna dobio je u petak i neizravnu potporu premijera Milanovića. Za razliku od prije pet godina, kada je HSU tražio manju pretplatu samo za umirovljenike, sada traži da se ona primijeni za sav siromašni sloj stanovništva.

Zatražili ste smanjenje RTV pretplate, ovaj put za širi krug stanovništva?

Naš je prijedlog da pretplata bude 80 ili 40 kuna, ovisno o dohotku kućanstva, odnosno ovisno o prihodovnom cenzusu koji se koristi i kod dopunskog zdravstvenog osiguranja. Sada prihodovni cenzus za samca iznosi 1939 kuna, a za člana kućanstva 1516 kuna. Dakle, manju pristojbu plaćali bi oni koji su u granicama siromaštva.

Prije pet godina već ste predlagali manju pristojbu, ali samo za umirovljenike i tada je prijedlog bivša vlada odbila.

Prijedlog je tada odbijen uz obrazloženje da ne mogu posebna pravila vrijediti samo za umirovljenike. Ovaj prijedlog, koji uzima u obzir prihodovne cenzuse, prihvatljiviji je, a mogao bi olakšati život onima koji zbog gospodarske krize žive teže.

HDZ je podržao vaš prijedlog, a u petak ste neizravnu potporu dobili i od premijera Milanovića koji ne isključuje manju pretplatu ako HRT uspije ostvariti znatnije uštede?

Znamo da je i za Ministarstvo kulture prijedlog prihvatljiv, no nismo isključivi i otvoreni smo i za mogući bolji prijedlog. Ovim prijedlogom ne želimo ugroziti javni servis jer pravo na informacije mora postojati, ali je u ovom trenutku važan zbog krize.

Postoji li računica koliko bi ljudi plaćalo manju pristojbu i koliko bi Hrvatska radiotelevizija time izgubila?

Svatko će morati dokazati svoj prihodovni cenzus, a računica pokazuje da bi, ako se prijedlog usvoji, HRT bio u minusu za oko 150 do 200 tisuća kuna. Mislimo da Hrvatska radiotelevizija to može nadoknaditi na drugi način. Primjerice komercijalizacijom programa ili jačanjem proizvodnje čime bi postala važan izvoznik programa u regiju.

Mislite li da bi HRT trebao više programa posvetiti umirovljenicima?

Prvi put tražili smo manju pristojbu nakon što je ukinuta emisija za umirovljenike, a koja je potom i vraćena. Ako u Italiji umirovljenici mogu proizvoditi program, ne vidim zašto to ne bi mogli i kod nas gdje je 20 posto stanovništva starije od 65 godina.

Komentara 18

SC
sc0rpion
08:26 24.08.2014.

ukinuti pretplatu svima a HTV nek se primi posla i zaradi za opstanak

CR
crocro
08:43 24.08.2014.

Volio bih da neka svjetska neovisna agencija besplatno i bez ikakvih obveza izvrši anketiranje Hrvatskih građana na uzorku od barem 10 000 građana i da javno objavi rezultate ankete koga će Hrvatski građani izabrati za predsjedni-cu-ka Republike Hrvatske na skorašnjih predsjedničkim izborima. Jer naše ankete ili ih nema ili nema redovito ili su dijametralno suprotne, ovisno o kojem se mediju radi i kao takve nisu relevantni pokazatelji volje građana. I danas neki tvrde da vodi Kolinda Grabar Kitarović, ali se ankete ne objavljuju jer navodno štete kampanji predsjednika. Da li je to razlog zašto ne vidimo tjedne ankete, nije mi poznato, zato bi valjalo da nas anketiraju stranci i da objavljuju podatke u medijima, kako bi smo znali stvarno stanje popularnosti naših uvaženih predsjedničkih kandidata.

CR
crocro
08:07 24.08.2014.

Kriza je bila i kada ste preuzeli vlast. Vlast su vam građani dali upravo da riješite tu krizu. I obećali ste je riješiti. No, tada niste govorili da treba smanjiti ili ukinuti TV pretplatu. Sada ste odlučili da valja nešto učiniti jer što ponuditi narodu a bliže se predsjednički izbori? A zašto se niste za to založili odmah prvoga dana kada ste preuzeli vlast? Zašto, odgovorite, a bila je kriza?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije