BLIŽE SE IZBORI U SAD-U

Hunter Biden proglašen je krivim: Što će to značiti za američkog predsjednika?

The jury in Hunter Biden's trial on criminal gun charges finds him guilty on all three counts, in Wilmington
Foto: HANNAH BEIER/REUTERS
1/5
11.06.2024.
u 22:42

"Jill i ja uvijek ćemo biti tu za Huntera i ostatak naše obitelji s našom ljubavlju i podrškom", izjavio je predsjednik Joe Biden nakon presude

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, u utorak je proglašen krivim zbog laganja o uporabi droga kako bi ilegalno kupio oružje. Presuda bi mogla biti devastirajući osobni udarac za njegovog oca, čija je obitelji doživjela mnoge tragedije. Hunter Biden proglašen je krivim za tri savezna kaznena djela koja nose potencijalno dugu zatvorsku kaznu. No, ova presuda vjerojatno neće utjecati na rezultate predsjedničkih izbora u studenom. Naime, nema dokaza koji povezuju predsjednika s prekršajima njegovog sina, a javnost ne prati pomno ovaj proces.

Nakon objave presude, predsjednik Biden izdao je izjavu u kojoj je naglasio svoje dvojne obveze. "Ja sam predsjednik, ali sam i otac", rekao je. Dodao je da nastavlja podržavati svog sina i da je ponosan na čovjeka kakav je danas. Predsjednik Biden je na početku suđenja rekao da neće komentirati postupak, no drama njegovog sina u sudnici pratila ga je tjednima dok je obavljao svoje službene dužnosti i vodio kampanju za reizbor. Hunterova još neodređena kazna mogla bi biti jednako ometajuća dok se predsjednik priprema za ključnu predsjedničku debatu kasnije ovog mjeseca.

"Ovo će, naravno, biti osobna distrakcija za predsjednika, kao što bi to bila za svakog oca", izjavio je Michael LaRosa, bivši tajnik za tisak Prve dame Jill Biden. "Nije to distrakcija od njegovih dužnosti kao predsjednika, ali sigurno će emocionalno utjecati na obitelj". Dok je bio u Francuskoj prošli tjedan na obilježavanju Dana D, predsjednik Biden je izjavio da neće koristiti svoju ovlast da pomiluje svog sina. Dodao je da će prihvatiti presudu porote, za razliku od Donalda Trumpa koji je svoju osudu odbacio kao namještenu i korumpiranu. 

VEZANI ČLANCI:

Trump je suđenje Huntera Bidena nazvao "ništa drugo nego distrakcijom" od, kako je tvrdio, ozbiljnijih zločina koje je počinila Bidenova obitelj. Drugi su istaknuli da je suđenje održano tek nakon što je sudac odbacio ono što su okarakterizirali kao "povlašteni" sporazum koji su tužitelji prošle godine ponudili.

Hunter Biden odao se drogama otprilike u vrijeme kada je njegov brat Beau umro od raka mozga. Njegove borbe s ovisnošću i cijena koju su odnosi unutar njegove obitelji platili detaljno su prikazani tijekom suđenja kroz ulomke iz njegovih memoara, tekstualne poruke, e-mailove, fotografije i svjedočanstva onih koji su mu bliski. Prijatelji i članovi obitelji Huntera Bidena – uključujući Prvu damu Jill Biden i njegovu suprugu Melissu Cohen Biden – sjedili su iza njega, gledali i ponekad ga grlili ili držali za ruku tijekom pauza na suđenju. Njegova polusestra Ashley plakala je tijekom završnih riječi branitelja.

"Jill i ja uvijek ćemo biti tu za Huntera i ostatak naše obitelji s našom ljubavlju i podrškom", izjavio je predsjednik Biden nakon presude. "Ništa to nikada neće promijeniti", prenosi BBC.

Na kraju, jednoglasna porota složila se s tužiteljem. Ova osuđujuća presuda znači da bi predsjednikov sin, jedino preživjelo dijete iz njegovog prvog braka, mogao suočiti s godinama zatvora. Hunter Biden sada čeka izricanje kazne, ali čak i nakon što sudac odluči o njegovoj kazni, njegove pravne nevolje neće biti gotove. Također se suočava sa suđenjem u rujnu zbog optužbi da nije platio 1,4 milijuna dolara federalnog poreza na dohodak. To suđenje, koje dolazi manje od dva mjeseca prije izbora, moglo bi biti politički štetnije za predsjednika. Hunterovi poslovi u inozemstvu i njegove financijske veze s predsjednikom bili su predmet kontinuirane pažnje Bidenovih republikanskih kritičara. Optužbe za financijske nepravilnosti i porezne prijevare mogle bi izazvati manje simpatija kod glasača.

 

GALERIJA Suđenje bivšem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu
The jury in Hunter Biden's trial on criminal gun charges finds him guilty on all three counts, in Wilmington
1/16
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Sidewinder
Sidewinder
08:53 12.06.2024.

Trump bi svom sinu dao milost.

LE
lector2corrector
00:00 12.06.2024.

dajem 5+

ZP
Zabranjen pristup
22:57 11.06.2024.

Pricali su da je to ruska propaganda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije