manje birokracije

HZZO poslovnim korisnicima omogućio e-prijavu, odjavu i promjenu za članove obitelji

29.05.2015., Zagreb - Tatjana Prenda Trupec, ravnateljica HZZO. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
15.12.2015.
u 10:35

Uvođenjem e-prijave ukinuta je potreba za dodatnom dokumentacijom, pa se sada valjanost podataka iz vanjskih informacijskih sustava provjerava elektroničkim putem

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je u utorak da je doradio web uslugu e-Zdravstveno za svoje poslovne korisnike pomoću koje mogu podnijeti prijavu i odjavu na obvezno zdravstveno osiguranje za članove obitelji, supružnike i djecu do 18 godina starosti.

Nova usluga dostupna je na adresi https://e-usluge.hzzo.hr, te omogućuje promjenu osobnih podataka osiguranika. Nova usluga dostupna je osiguranicima koji nisu obuhvaćeni kroz prijave mirovinskog sustava, iz kojeg HZZO od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od srpnja 2014. godine preuzima podatke o radnopravnom statusu osiguranika.

Uvođenjem e-prijave ukinuta je potreba za dodatnom dokumentacijom, pa se sada valjanost podataka iz vanjskih informacijskih sustava provjerava elektroničkim putem.

Na poslovnom portalu HZZO-a poslodavcima je još od proljeća 2015. godine omogućen uvid u prijave, odjave i promjene statusa osiguranika obveznog zdravstvenog osiguranja, a sada je moguće regulirati statuse osiguranih osoba obveznog zdravstvenog osiguranja prijavom člana obitelji, promjenom podataka o osiguraniku i odjavom člana obitelji.

Pristup podacima imaju ovlaštene osobe uz autentifikaciju pametnom karticom HZZO-a, odnosno poslovnim certifikatom Fine ili poslovne banke uz ispunjavanje tehničkih preduvjeta. Svaka e-prijava se digitalno potpisuje certifikatom osobe ovlaštene za rad s prijavama.

Postojeći način obavještavanja o provedenim prijavama i odjavama te promjenama obveznog zdravstvenog osiguranja slanjem tiskanica u PDF obliku ukinut će se početkom 2016. godine.

>> Besplatno zdravstvo? Baš i nije! Razlog za neformalna plaćanja i korupciju

Komentara 3

LA
larala
18:06 15.12.2015.

o.k., omogucili ste poslodavcima da lakše prijavljuju/odjavljuju ljude sa zdravstvenog ...jednim klikom....a, što ste napravili za sve one radnike koji ce biti odjavljeni sa zdravstvenog bez da isto znaju?...to ocito nije bitno u državi koja pogoduje prevarantima...stvarno za svaku pohvalu

OB
Objektivno...
11:38 15.12.2015.

Gospođo sa fotografije (u tekstu nema imena plavuše!?) Ako Vi nešto značite u HZZO, lijepo Vas molim da javnosti kažete koliko milijuna kuna godišnje HZZO plati Crvenom križu za našu krv koju u raznim bolnicama damo kao dobrovoljni davatelji krvi? Da li nekome plaćate i za izvađene bubrege, rožnice, jetre, srčeka...? I koliko? Dozu krvi plaćate cca 72 kn. Ja mislim da bi "O" (nulu) trebali plaćati nama davateljima jer je univerzalna i vjerojatno se može bolje prodati? A A, B i AB plaćajte i dalje Crvenom križu... Jel pošteno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije